Energiereus Gazprom gaat gas winnen in de Noordzee

Het Russische gasbedrijf Gazprom krijgt enige grip op de gaswinning in Nederland. Het staatsbedrijf is dankzij een aandelenruil met het Duitse chemieconcern Basf voor de helft eigenaar geworden van een aantal gasvelden in de Noordzee. Gazprom krijgt hiermee invloed op enkele procenten van de Nederlandse gaswinning.

VAN ONZE VERSLAGGEVER XANDER VAN UFFELEN

AMSTERDAM - Gazprom heeft de gasvelden in de Noordzee verkregen na een aandelenruil met Basf-dochter Wintershall. Het Duitse bedrijf krijgt hiermee een deel van twee grote Russische gasvelden in Siberië in handen. Gazprom krijgt in ruil daarvoor enkele bedrijven van Wintershall in West-Europa in handen. Het Nederlandse dochterbedrijf, dat diverse velden in het zuidelijke deel van de Noordzee exploiteert, hoort hierbij.

Gazprom zet hiermee opnieuw een stap op de Nederlandse markt. Het bedrijf is sinds kort actief op de zakelijke markt. Vanuit een kantoor in Den Bosch hoopt het bedrijf gas te verkopen aan grote zakelijke klanten. Gazprom levert ook het gas dat het Arabische bedrijf Taqa bij Bergen in de grond wil opslaan. Gazprom is ook initiatiefnemer van de pijplijn door de Oostzee, waardoor meer Russisch gas naar West-Europa stroomt. Een deel van dit gas is bedoeld voor de Nederlandse markt.

Schatkist

Door de samenwerking met Wintershall Nederland krijgt Gazprom ook toevoer van gas uit de Noordzee. Wintershall is in Nederland in grootte de vierde partij bij de winning van aardgas. De meeste aardgas wordt geëxploiteerd door de NAM, een samenwerking van de grote oliebedrijven Shell en Exxon.

Een groot deel van de royalty's van de gasvelden in Nederland komen in handen van de Nederlandse schatkist. Ook over het gas dat Gazprom nu samen met Wintershall uit de Noordzee haalt, worden royalty's betaald.

De aandelenruil van Basf en Gazprom is belangrijk om de betrouwbaarheid van gastoevoer te verbeteren, stelt topman Alexei Miller van Gazprom in een verklaring. Deze betrouwbaarheid neemt toe nu Gazprom ook actief is in opslag en winning van gas en winning in Europa, stelt hij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden