Energierekening al jaren te hoog

Consumenten en bedrijven in Nederland betalen al jarenlang te veel voor hun gas en elektriciteit. Dat komt omdat toezichthouder NMa te hoge tarieven heeft vastgesteld.

Dat stellen enkele brancheorganisaties voor zakelijke energieverbruikers VEMW, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en MKB Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Hun bezwaar betreft niet de prijs van gas en elektriciteit, maar de leveringskosten.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit erkent dat afnemers jarenlang te veel hebben betaald, maar de toezichthouder acht zich niet in staat het te veel betaalde bedrag terug te eisen.

Tot 2010
‘We betalen te veel, en deze situatie lijkt tot 2010 voort te duren’, zegt Hans Grünfeld van VEMW, die ook spreekt namens onder meer de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en MKB Nederland. Volgens Grünfeld lukt het de NMa niet de overwinsten van de monopolistische netwerkbeheerders aan te pakken. ‘Daarom is het tijd voor een onafhankelijk onderzoek.’ Dat moet volgens de organisaties worden uitgevoerd door de Algemene Rekenkamer.

Ingrijpen is ook noodzakelijk vanwege de hoge inflatie, stelt Grünfeld. Die is voor een groot deel het gevolg van de sterk gestegen energieprijs. ‘Daarom moet worden voorkomen dat consumenten ook nog eens te veel betalen voor het transport van stroom en gas’, zegt hij.

Reactie
Directeur Peter Plug van de Energiekamer van de NMa verwerpt de kritiek. ‘Tot 2010 verlagen we de transportkosten van energie met 133 euro per huishouden. Daarmee romen we bijna 1 miljard euro af van de winsten van de energiebedrijven.’ Desondanks is de rekenking voor huishoudens volgens Grünfeld nog altijd te hoog.

Volgens Plug moet de NMa laveren tussen twee belangen: ‘Dat de consument niet te veel betaalt, maar ook dat bedrijven voldoende kunnen investeren in hun netwerken, zodat de leveringszekerheid en de veiligheid niet in gevaar komt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden