Energiemeter is handig voor dieven en terroristen

Als beveiligingsdeskundige heb ik mij ten zeerste verbaasd over het ingediende wetsontwerp over de slimme energiemeter. Als ik het goed begrijp komt er in de Nederlandse huizen een energiemeter die draadloos de gegevens van het energieverbruik verzendt naar de netbeheerder....

Ik heb twee bedenkingen die ik van groot belang acht. Eerstens zie ik de mogelijkheid dat criminelen de gegevens onderscheppen. Daarmee zouden zij het leefpatroon van inwoners kunnen gewaarworden. Dit kan eenvoudig leiden tot inbraken terwijl de bewoners afwezig zijn.

Ten tweede zie ik een nog veel ernstiger gevaar wanneer terroristen de versleuteling kraken en zodoende de controle over de energietoevoer krijgen. Daarmee zou enerzijds de economie ernstige schade toegebracht kunnen worden, maar ook kan de energievoorziening worden gedestabiliseerd door het voortdurend in- en uitschakelen van grote groepen gebruikers. De daardoor veroorzaakte fluctuaties kunnen het energienetwerk ernstige schade toebrengen.

Jan van Manen, Wuustwezel (België)

1984
Eerst krijgt heel medisch en paramedisch Nederland inzage in mijn medische gegevens door de invoering van het elektronisch patiëntendossier, kan er te allen tijde door de overheid inbreuk gemaakt worden op mijn privacy in het kader van de anti-terreurwetgeving en worden de reizen die ik maak, zowel met de auto als met het openbaar vervoer, geregistreerd met camera’s en de ov-chip. Mijn internetgebruik wordt een jaar lang opgeslagen zodat bij verdenking van terrorisme of andere illegale praktijken mijn digitale spoor terug gelezen kan worden. Mijn uitgaven die ik met mijn pinpas doe worden volledig vastgelegd en er zijn serieuze gedachten om demente bejaarden te voorzien van een zogenaamd lichaamschip.

Als klap op de vuurpijl komt de overheid nu met ‘de slimme meter’.

Het is heel handig dat de overheid straks kan zien hoe laat ik ga slapen, hoe vaak ik douche, of ik regelmatig kook, of ik in de nacht de koelkast leeg snaai, hoe vaak er iemand blijft slapen, hoe laat ik naar mijn werk ga en hoe veel tv ik kijk. Ik zie het ervan komen dat er over een aantal jaren functies bij de overheid ontstaan ambtenaren die bij een té ongezonde levensstijl (te weinig koken, te laat naar bed en te weinig douchen).

Toen ik op de middelbare school zat heb ik het boek 1984 van George Orwell gelezen. Ik vind dat het er zo langzamerhand beangstigend veel op begint te lijken.

Alberta ten Klooster, Assen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden