Energiek spel in 'Priemgeval'

De collagevoorstelling Priemge val van acht studenten van de Toneelacademie Maastricht, uitgebracht bij Theater Artemis, gaat over kinderen van een jaar of elf, tussen kind en puber in....

Bart Deuss

Beginbeeld: acht kinderen in een zwembad, bibberend bij elkaar; jongens en meiden apart. Dan vliegt een bal door de ruimte en ontstaat een pandemonium van hollende, gillende koters, rondom een grote glazen bak. Daar kruipen zo af en toe mensen in, de bak fungeert onder meer als douchecabine, gangkast en sterfbed.

Artistiek leider Floor Huygen van Theater Artemis coachte de afstuderende acteurs, en haar gezelschap bracht deze fysieke en uitbundige voorstelling uit onder eindregie van Arie de Mol van het Schiedamse ELS Inc. De studenten putten uit hun eigen ervaringen als 11-jarigen en creëren een zeer aandoenlijk groepje 'priemgevallen'.

De kracht van de voorstelling schuilt deels in de aangename jonge-honden-energie van de spelers, in het authentieke materiaal maar zeker ook in de uiterst ver doorgevoerde fysieke spelaanpak. Het gedoe in het zwembad en de schuifeldisco in de garage leveren een vracht aan tekstloze maar veelzeggende acties en beelden op.

Het zelfonderzoek van de spelers leidt tot een opeenstapeling van herkenbare clichés. De stoere jongen die bij het schuifelen geen held blijkt. De dikke nerd die de plaatjes draait en het brutale meisje dat een eerste sigaretje rookt. Ouders die te vroeg thuis komen en demonstratief

- en gênant - mee dansen. Dat die clichés niet omkieperen komt doordat de universele verlangens zichtbaar worden die kijkers van alle leeftijden herkennen.

De collage belicht overtuigend de ondeelbare eenzaamheid en de ongecontroleerde opwinding over alles wat nog komen gaat. Het stuk doet denken aan de traditie van het vroegere Werktheater, door de collectieve maakwijze, de uit-het-leven-gegrepen karakters, de vaak groteske speelstijl en het ontbreken van iedere vorm van sterallure.

In het laatste deel verzamelen de volwassen geworden jonkies zich rond het sterfbed van een van hen en dan zucht deze uiterst sympathieke voorstelling onder een overdaad aan opduikende verwikkelingen. Dat maakt de ploeg goed door onder de klanken van een coverversie van Cat Stevens' Wild worldhun grote mensenkledij af te werpen en weer als 11-jarige badpiepertjes rillend achter elkaar aan te hollen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden