Energiejunks

In zijn bijdrage over het energiebeleid van de westerse regeringen (Forum, 4 januari) legt Sander van Walsum de vinger op de zere plek....

Zoals elke verslaving kenmerkt ook deze zich als een vicieuze cirkel diemoeilijk te doorbreken valt. Aan het eind van zijn bijdrage wordt debeschikbaarheid van kernenergie als een gemiste kans gepresenteerd. EenBritse studie geeft echter aan dat als wij in dezelfde mate gebruik zoudengaan maken van kernenergie als momenteel van fossiele brandstoffen, we danbinnen enkele decennia door de wereldvoorraad uranium heen zijn. Volgensdeze studie zouden voor het huidige Britse verkeer - op basis van waterstof- honderd nieuwe kerncentrales nodig zijn. Reken maar uit wat ditwereldwijd betekent. Dit is geen oplossing.

Een energiecrisis is waarschijnlijk de enige manier om de vicieuzecirkel van onze energieverslaving te doorbreken. En die crisis komt ervroeg of laat toch wel. Tenslotte is bezuinigen op energie de meestmilieuvriendelijke en goedkope manier om de verslaving aan banden teleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden