Energiebesparingsdoelen 2020 worden niet gehaald

AMSTERDAM - De Algemene Rekenkamer acht het onwaarschijnlijk dat de Europese energiebesparingsdoelen van 2020 worden gehaald. Het Nederlandse beleid is niet effectief genoeg gehandhaafd.

De Rekenkamer presenteerde deze week het rapport Energiebesparing: ambities en resultaten. Hieruit komt naar voren dat het energiebeleid niet effectief is uitgevoerd, terwijl al tijden bekend was dat alle maatregelen moesten worden gehandhaafd om te kunnen slagen.

Oud-minister van Milieu Jacqueline Cramer erkent dit: 'Toen het kabinet in 2010 viel was de voorafgaande periode van drie jaar net geëvalueerd. Er lag een plan klaar met aanvullende beleidsopties, maar ik kon dat toen niet meer door de Kamer krijgen.'

Op de vraag of het nieuwe kabinet erin gaat slagen de doelstellingen te halen geeft ze liever geen antwoord. 'Dat laat ik aan hen over. De tijd zal het leren.'

Het kabinet-Rutte heeft in het regeerakkoord gezegd het energiebesparingsbeleid van Balkenende IV te zullen 'voortzetten en versterken'.

Nationale doelen voor energiebesparing werden door het huidige kabinet overbodig geacht, hierdoor hanteert Nederland de Europese energie- en klimaatdoelen voor 2020. Deze dreigen niet gehaald te worden, ondanks het feit dat ze een stuk minder ambitieus zijn dan het Nederlandse beleid op het terrein van energiebesparing vóór 2010.

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie denkt wel te kunnen voldoen aan de Europese doelstelling om de koolstofdioxide-uitstoot met 20 procent te verminderen. Hij weerspreekt niet dat het beleid van de voorgaande kabinetten te zwak was in vergelijking met de gestelde doelen.

Volgens het rapport werkt Europees beleid het Nederlands beleid nog wel eens tegen. De Rekenkamer uit kritiek op het Europese CO2-emissiesysteem en stelt dat een deel van de energiebesparingen hierdoor juist teniet wordt gedaan. 'Bedrijven die door een nationaal verstrekte subsidie een lagere CO2-uitstoot realiseren, houden emissierechten over. Deze kunnen ze zelf gebruiken of verkopen aan een milieuonvriendelijk bedrijf. Hierdoor blijft de uitstoot hetzelfde', zegt een woordvoerder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden