'Energiebesparing zou crux beleid Bush moeten zijn'

Het energieplan van de Amerikaanse president Bush is op reële zorgen gebaseerd, meent energie-expert prof. dr. W. Turkenburg. 'Er móet de komende jaren veel geld worden geïnvesteerd in de energiesector, anders ontstaan in het hele land problemen....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Turkenburg, verbonden aan de sectie natuurwetenschap en samenleving van de Universiteit Utrecht, meent dat de Amerikaanse samenleving veel energie kan besparen: thuis, in gebouwen, in de industrie en de transportsector.

In het donderdag verschenen plan van een werkgroep onder leiding van vice-president Dick Cheney staat dat in de VS het olieverbruik in twintig jaar met meer dan dertig procent zal stijgen en het gasverbruik met meer dan vijftig procent. Het merendeel van de olie en het gas wordt op dit moment geïmporteerd.

Bush wil, om de afhankelijkheid van het buitenland te beperken, de olie- en gaswinning in eigen land stimuleren. Ook in natuurreservaten in het noorden van Alaska en in de Rocky Mountains mag naar olie en gas worden geboord.

Volgens de prognoses zal in de VS de komende twintig jaar ook het stroomverbruik met bijna vijftig procent toenemen. De komst van 1300 tot 1900 nieuwe elektriciteitscentrales moet deze vraag opvangen. Dat zal de uitstoot van kooldioxide sterk doen toenemen.

Ook moeten er flink wat nieuwe kerncentrales bijkomen. Twintig procent van de stroom komt nu uit kernenergie. 'De vraag is of de private energiebedrijven die kerncentrales wel willen bouwen', zegt Turkenburg, die zich verbaast over het grootschalig denken dat opnieuw de kop opsteekt.

'Kernenergie is duur, en de publieke acceptatie is niet groot. Bovendien is de bouwtijd lang. Zo'n eerste kerncentrale zal niet voor 2010 in bedrijf kunnen zijn. En dat is dan op basis van de bestaande technologie. De bouw van zogeheten ''inherent veilige'' kerncentrales vergt nog veel meer tijd.'

De VS moeten het volgens de Utrechtse hoogleraar op de korte termijn vooral hebben van energiebesparing en de bouw van gascentrales. De afgelopen jaren is daar veel te weinig in geïnvesteerd. Dat kan snel en tegen een acceptabele terugverdientijd.

Er is in de VS tussen 1970 en 1985 veel energie bespaard. Waar Europese landen de afgelopen decennia voortdurend nieuwe besparingstechnieken hebben geïntroduceerd, zijn de VS, het meest energieverslindende land ter wereld, sterk achtergebleven. Sinds 1985 is er in de VS wat energiebesparing betreft niets meer gebeurd, stelt Turkenburg. 'Daar is dan ook een grote klap te maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden