Energiebesparing rendeert goed

Nederlandse huishoudens en bedrijven kunnen eenvijfde van hun energieverbruik besparen zonder dat het hun geld kost. De helft van die besparing kan de komende zeven jaar al worden gerealiseerd.

DELFT - Onderzoeksbureau CE Delft rekent dit voor in een studie naar duurzaam energiegebruik in opdracht van de stichting Natuur & Milieu, Cogen, LTO Glaskracht en GasTerra. Het rapport is maandag naar de Sociaal Economische Raad (SER) gestuurd, waar gewerkt wordt aan een energieakkoord voor duurzame groei.


Om de genoemde besparing te realiseren, zijn wel wettelijke maatregelen nodig. Zo moeten onder meer de energie-eisen voor bestaande woningen worden verhoogd en moeten bedrijven worden verplicht te voldoen aan de wet Milieubeheer, die allerlei energiezuinige maatregelen voorschrijft.


Hoewel verplicht, kunnen maatregelen door bedrijven in vijf jaar worden terugverdiend en door huishoudens over de looptijd van hun investering. De grootste potentiële bron van energiebesparing is warmtekrachtkoppeling: gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. In de industrie kan zo 8,6 megaton aan CO2 worden bespaard en bij huishoudens 5 megaton.


Ook betere isolatie van woningen en bedrijven levert nog steeds veel extra besparing op. Het rapport becijfert de rendabele besparing bij huishoudens op 4,2 megaton CO2 en in de industrie op 1,7 megaton.


Als alle rendabele energiebesparing wordt benut, kunnen volgens de studie de duurzaamheidsdoelen van het kabinet om 16 procent duurzame energie te gebruiken in 2020, op een kosteneffectieve manier worden behaald.


Hoewel de voorgestelde maatregelen rendabel zijn, worden ze volgens de studie niet vrijwillig uitgevoerd omdat degene die investeert, daar niet altijd zelf de baten van ondervindt. Daarom moeten de maatregelen worden verplicht. 'Wet- en regelgeving zijn de enige manier om het forse potentieel te ontginnen', aldus CE-directeur Frans Rooijers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden