Energiebedrijven mogen niet stoppen met leveren van consumentenwaakhond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energiebedrijven op de vingers getikt die energieleveringen aan klanten stoppen als zij niet akkoord gaan met een hoger tarief dan eerder afgesproken. Eén bedrijf dat ondanks waarschuwingen toch stopte met leveren, moet op last van een dwangsom weer gaan leveren.

Een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie. Gas wordt duurder, maar leveranciers mogen niet eenzijdig contracten openbreken. Beeld ANP
Een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie. Gas wordt duurder, maar leveranciers mogen niet eenzijdig contracten openbreken.Beeld ANP

Dat meldt de ACM vrijdagavond in een verklaring. Een woordvoerder laat weten dat de afgelopen weken consumenten de autoriteit benaderden over meerdere energieleveranciers. De bedrijven zouden van plan zijn consumenten met een contract met een vast tarief, tóch een hoger tarief op te leggen. Gaan zij daar niet mee akkoord, dan wordt de levering van gas en stroom stopgezet.

Dat mag niet volgens de ACM. Na onderzoek heeft het de bedrijven opgelegd deze praktijken te staken. Eén bedrijf ging desalniettemin door met het opzeggen van de levercontracten. ACM maant dit bedrijf nu de levering te hervatten. Doet de leverancier dat niet, dan volgt een dwangsom van 15.000 euro die op kan lopen tot 45.000 euro.

Een woordvoerder van ACM zegt niet om welk bedrijf het gaat, omdat het onderzoek naar de stakende bedrijven ‘nog lopende is’. Eerder berichtte de Volkskrant over DGB Energie, dat vanwege de hoge gasprijzen contracten eenzijdig opzegde.

Door de gascrisis is het voor energieleveranciers moeilijker geworden betaalbaar gas en stroom in te kopen. Met name kleinere leveranciers kopen gas en stroom voor een groot deel op de dagmarkt, waar de prijzen nu hoog zijn. ACM zegt te blijven controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden