Energiebedrijven achter kolencentrale Maasvlakte trekken zich terug uit CO2-opslagproject Noordzee

Milieuorganisaties waarschuwden er jaren geleden al voor: nieuwe kolencentrales gaan hun CO2 echt niet afvangen en opslaan onder de grond. Hun gelijk lijkt weer wat dichterbij gekomen. Een groot proefproject in een gasveld onder de Noordzee lijkt te sneuvelen nu energiebedrijven ENGIE en Uniper zich terugtrekken. De kosten zouden te hoog zijn.

Een Duitse kolencentrale van Uniper. Beeld reuters

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) informeerde de Tweede Kamer over het besluit van de twee energiebedrijven, die de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte bij Rotterdam exploiteren. Hun besluit ligt gevoelig, omdat bij de verlening van de vergunningen voor alle nieuwe kolencentrales als voorwaarde werd gesteld dat zij hun best zouden doen de CO2 af te vangen en op te slaan.

Kamp betreurt het dat ENGIE en Uniper zijn afgehaakt. De bedrijven trekken zich officieel pas halverwege september terug uit het zogeheten Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject. In de tussentijd gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar alternatieven.

'Onmisbare ontwikkeling'

Het opvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 is wat het kabinet betreft een 'onmisbare ontwikkeling' om de klimaatdoelen te halen. Maar het doel voor de korte termijn, 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 dan in 1990, komt volgens Economische Zaken niet in gevaar. Bovendien, schrijft Kamp: 'De inspanningen rond het ontwikkelen van CCS (Carbon Capture and Storage, red.) gaan onverminderd door'.

Uniper acht het project 'niet meer levensvatbaar', ook al is dat volgens een woordvoerder van het bedrijf 'een bittere pil'. Hij stelt dat het draagvlak voor het afvangen en opslaan van CO2 uit kolencentrales 'afbrokkelt'. Bovendien is de toekomst van die centrales uiterst onzeker. De Tweede Kamer wil van kolenstroom af, maar heeft niet vastgesteld wanneer precies. Intussen laat nieuw beleid op zich wachten, omdat de kabinetsformatie voortsleept.

Volgens Uniper is het nu beter om andere bedrijven in het Rotterdamse havengebied te zoeken voor de proef. De woordvoerder denkt aan industriële bedrijven die veel energie gebruiken. 'Daar is geen onzekerheid over het voortbestaan.'

Gebroken belofte

Het besluit is slecht gevallen bij de gemeente Rotterdam. 'De bedrijven komen de door hen gewekte verwachtingen niet na', laat het college van B en W weten. Ook Greenpeace spreekt van een gebroken belofte. Overigens vindt de milieuorganisatie de CO2-opslag 'een dure manier om kolencentrales te laten roken terwijl er schone, veilige en betaalbare alternatieven zijn'. Volgens ENGIE zou het project een half miljard euro kosten, voor het merendeel belastinggeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.