Energiebedrijf Orro heeft geen geld meer en legt het loodje

Het Delftse energiebedrijf Orro Energy van de Turks-Nederlandse ondernemer Celal Oruç zit in de financiële problemen. Orro kan de door hem ingekochte energie niet meer betalen. Daarom trok de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag de vergunning voor het leveren van gas en elektriciteit in. Volgens de NMa is het bedrijf bijna failliet.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

Wat de precieze reden is van de financiële malaise bij Orro is onbekend. Bestuursvoorzitter Eric Hereygers liet per e-mail weten dat 'de verwachting is' dat het faillissement binnenkort wordt uitgesproken. 'Wij werken op dit moment nauw samen met de NMa om de situatie zo zorgvuldig mogelijk af te ronden.'

Orro werd in 2010 gelanceerd door Celal Oruç en richtte zich specifiek op niet-Nederlandse klanten. De zakenman werd in Nederland bekend met zijn telecombedrijf Ortel. Ook dat bedrijf richtte zich primair op allochtonen. Met de verkoop van dat bedrijf aan KPN in 2008 vergaarde hij miljoenen. Het leverde hem als eerste allochtoon een plek op in de rijkenlijst van het zakenblad Quote. Volgens de website van dat blad heeft Oruç momenteel een vermogen van ongeveer 85 miljoen euro.

Wilfred Rottier, die jarenlang zakenpartner was van Oruç en tot april 2011 de dagelijkse leiding had over het energiebedrijf, liet gisteren weten geen idee te hebben wat is misgegaan bij het bedrijf. 'Toen ik het concern verliet, stond alles er nog goed voor. Ik heb sindsdien nauwelijks meer contact gehad met meneer Oruç, maar via via begreep ik dat het aantal klanten ook na mijn vertrek goed bleef groeien.'

De Turkse ondernemer bouwde in de loop van de jaren een omvangrijk zakenimperium op. Naast het vastgoed zit hij ook in verzekeringen en andere financiële producten. Onder de OrGroup International hangen naast Orro Energy ook de bedrijven ORfinance en ORverzekeringen. Begin dit jaar was de Turkse zakenman via ORtravel ook nog actief in de reisbranche. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel werd dat reisbureau in mei van dit jaar echter opgeheven.

Rottier, die tot juli 2011 bestuursvoorzitter was van OR Group International, zegt ook daarover niets te weten. 'Dat ze ORtravel hebben opgedoekt, is nieuw voor mij.' Volgens bestuursvoorzitter Hereygers past die beslissing 'binnen een vennootschappelijke opschoning' die het bedrijf doorvoert.

De NMa liet gisteren weten dat zakelijke en particuliere klanten van Orro zich geen zorgen hoeven te maken over de levering van gas en elektriciteit. Zij zullen allemaal automatisch bij een ander energiebedrijf worden ondergebracht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden