NieuwsNuon

Energiebedrijf Nuon krijgt nieuwe naam: Vattenfall

Nuon verandert zijn naam in Vattenfall. Het Nederlandse energiebedrijf werd al in 2009 overgenomen door het Zweedse staatsbedrijf met die naam.

Gerard Reijn
 Energiebedrijf Nuon krijgt een nieuwe naam: Vattenfall.  Beeld ANP
Energiebedrijf Nuon krijgt een nieuwe naam: Vattenfall.Beeld ANP

Wanneer de naam Nuon definitief verdwijnt, is nog niet bekendgemaakt. Voorlopig worden de twee namen naast elkaar gebruikt. Nuon zegt dat de klanten eerst vertrouwd moeten raken met de nieuwe naam.

Tot nu toe durfde Vattenfall niet te morrelen aan Nuons naam, vanwege de grote naamsbekendheid. Maar de situatie op de energiemarkt is veranderd. Sinds enkele jaren staat het klimaat bovenaan de agenda van alle energiebedrijven. Vattenfall denkt zich effectief te hebben gepositioneerd als een bedrijf dat het klimaatprobleem wil oplossen.

Het bedrijf tooit zich sinds enkele maanden met de leuze: ‘Fossielvrij binnen één generatie’. Met dat imago denkt Vattenfall een goede uitgangspositie te hebben op de hele Noordwest-Europese markt.

Marktleider stroom elektrische auto’s

Nuons bestuursvoorzitter Peter Smink noemt het elektrisch rijden als voorbeeld. Nuon is in Nederland marktleider op het gebied van stroom voor elektrische auto’s, en gaat samen met McDonald’s 168 snellaadstations bouwen, bij McDrives. Daarmee zou Nuon ook een van de grootste zijn in snelladers in Nederland.

Dat alles heeft Nuon te danken aan de ingebrachte kennis van Vattenfall, stelt Smink. En omdat het elektrisch rijden geen Nederlandse zaak is maar een Europese, ligt de aanpak met één merknaam voor heel Europa voor de hand. Ook andere groepen op deze markt werken op Europese schaal, zoals Shell en Fastned.

Of Vattenfall echt groener is dan andere bedrijven, is de vraag. Een aantal milieuorganisaties publiceerde een jaar geleden een rangorde van stroomconcerns gesorteerd op groenheid. Nuon stond in de achterhoede, met niet alleen bijna alle betrekkelijke nieuwkomers boven zich maar ook de eeuwige concurrent Essent, ook alweer negen jaar eigendom van de Duitse reus RWE.

Eerste windpark zonder subsidie

Ambitieus toont Vattenfall zich wel, met zijn belofte om binnen een generatie van de fossiele brandstof af te gaan, maar moet dan nog wel heel wat oplossen. Vattenfall heeft bijvoorbeeld een groot programma om over te stappen op waterstof als brandstof. Daarbij zou de Magnum-centrale aan de Eemshaven een grote rol spelen. En het is een van de grootste exploitanten van windenergie. Vattenfall gaat het eerste windpark bouwen dat gaat draaien zonder subsidie, voor de kust van IJmuiden.

In Nederland heeft Nuon nog één kolencentrale: de Hemwegcentrale in Amsterdam. Die gaat in 2024 dicht, omdat minister Wiebes daarvoor een wet heeft aangekondigd. In Duitsland heeft Vattenfall nog een zestal kolencentrales, de grootste klimaatkillers onder de energiecentrales. De laatste zal pas in 2030 sluiten.

10 miljard euro

Nuon werd in 2009 overgenomen door Vattenfall voor een bedrag van bijna 10 miljard euro. Sindsdien zijn veel van de verkopende aandeelhouders steenrijk, met name enkele provincies, maar Vattenfall is het slecht bekomen. Het Zweedse concern bleek Nuon op het hoogtepunt van een markt te hebben gekocht. Sinds de aanschaf daalde de prijs van stroom in heel Europa en moest Vattenfall honderden miljoenen afschrijven. Negen jaar opgetelde winsten en verliezen leveren een microwinstje op van 370 miljoen euro.

De elektriciteitssector is snel Europeser geworden. Enkele grote concerns hebben grote marktaandelen, met name de Franse giganten EDF en Engie. Die produceren samen rond 35 procent van de stroom in Europa; Vattenfall is met een marktaandeel van 4 procent ‘slechts’ nummer zes.

Moederbedrijf Nuon gaat eerste subsidieloze zeewindpark bouwen.

Vattenfall, de moedermaatschappij van Nuon, heeft de rechten bemachtigd om als eerste ter wereld een windpark op zee te bouwen zonder subsidie. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden