Nieuws

Energiebedrijf Eneco (en zijn klanten) zijn vanaf 2035 CO2-neutraal

Energieconcern Eneco zegt binnen vijftien jaar volledig klimaatneutraal te zijn. Dat geldt niet alleen voor de uitstoot van eigen energiecentrales, ook emissies door klanten moeten naar nul. Om dit doel te bereiken gaat het energieconcern zijn gascentrales sluiten of ombouwen naar duurzame waterstof of groengas. Klanten worden geholpen bij het isoleren van woningen.

Windmolens van Eneco voor de kust van Oostende.  Beeld AFP
Windmolens van Eneco voor de kust van Oostende.Beeld AFP

Eneco wil vanaf 2025 geen gasgestookte cv-ketels meer verkopen. Klanten die vanaf dat moment een nieuwe verwarmingsbron nodig hebben, zullen dan een hybride warmtepomp moeten nemen. Deze werken de meeste tijd op groene stroom, alleen bij strenge kou zal er gas worden bijgestookt.

Eneco denkt dat er steeds meer maatschappelijke steun komt voor de energietransitie. ‘Maar het moet wel betaalbaar zijn.’ Daarom gaat het energieconcern zijn klanten helpen door de benodigde investeringen voor te financieren. Per jaar zullen vanaf 2025 ruim 45 duizend hybride warmtepompen worden geplaatst, zegt directeur energietransitie Ron Wit.

Aanvankelijk was het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar dat streven is vijftien jaar naar voren gehaald. ‘Het terugdringen van de CO2-uitstoot moet sneller om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius', zei ceo As Tempelman in een toelichting. ‘Luchtvaart en scheepvaart hebben meer tijd nodig, daarom moet de energiesector versnellen.’

Naast de eigen centrales en cv-ketels van klanten moeten industrie en transport ‘radicaal’ elektrificeren; processen die nu nog op fossiele brandstoffen draaien, moeten straks volledig draaien op groene stroom.

Eneco stootte in 2020 13,9 miljoen ton CO2 uit. Daarvan is 12 miljoen ton afkomstig van klanten, ruim 90 procent van het totaal. Al deze uitstoot moet in 2035 zijn teruggebracht tot bijna nul. Het deel broeikasgassen (ongeveer 0,9 megaton) dat resteert, zal dan nog worden gecompenseerd.

Volgens Tempelman is het geen ambitie, maar een echt plan met ‘concrete’ acties. ‘Je moet niet praten, je moet doen. Er is geen alternatief.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden