Energieakkoord eindelijk ondertekend

Na maanden onderhandelen is vrijdag eindelijk het Nationaal Energieakkoord ondertekend. Meer dan 40 partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties, hebben hun handtekening gezet onder het vorige week overeengekomen akkoord.

redactie
Minister Henk Kamp (M) tijdens de ondertekening van het Energieakkoord voor duurzame groei. Beeld ANP
Minister Henk Kamp (M) tijdens de ondertekening van het Energieakkoord voor duurzame groei.Beeld ANP

Voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische Raad (SER), onder wiens regie de onderhandelingen plaatsvonden, wijst erop dat een akkoord met zoveel partijen een hele prestatie is. 'Dit akkoord zorgt voor schonere energie en meer banen', vulde minister Henk Kamp van Economische Zaken aan. 'We investeren in energiebesparing, innovatie en scholing. Bovendien wordt de energierekening voor burgers en bedrijven de komende jaren lager dan eerder berekend.'

In het Energieakkoord staan maatregelen als het vervroegd sluiten van kolencentrales en het meer inzetten op duurzame energie. Jaarlijks moet er gemiddeld 1,5 procent bespaard worden op energieverbruik. Verder komt er 400 miljoen beschikbaar voor isolatie van socialehuurwoningen. De plannen moeten leiden tot minimaal 15.000 extra banen.

Veel van de afspraken in het Energieakkoord moeten nog wel verder worden uitgewerkt, blijkt blijkt uit een doorrekening in opdracht van de SER. De vooralsnog concreet uitgewerkte afspraken zijn niet genoeg om aan de Europese eis voor energiebesparing in 2020 te voldoen. 'Er worden in het akkoord veel afspraken gemaakt die nadere uitwerking behoeven. De kwaliteit van de in het akkoord overeengekomen borging is daarom cruciaal', aldus de rekenmeesters.

De overeengekomen plannen kunnen rekenen op overwegend positieve reacties, maar er is ook kritiek. Zo heeft de Vereniging Eigen Huis die in een eerder stadium ook bij de onderhandelingen betrokken was, het akkoord uiteindelijk niet ondertekend. De belangenorganisatie van huizenbezitters wil geen 'blanco cheque' geven waardoor huizenbezitters straks gebonden worden mee te werken aan aanvullende maatregelen die nu nog onduidelijk zijn.

Daarnaast vinden oppositiepartijen in Den Haag dat het akkoord niet ver genoeg gaat, of dat het akkoord te duur is. Milieuorganisaties, die de afspraken mede ondertekenden, hebben aangegeven een oogje in het zeil te zullen houden of alle partijen hun toezeggingen wel naleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden