Energie uit snoeihout

Tijdens een congres over Lokale Duurzame Energiebedrijven in Driebergen heeft oud-SER-voorzitter Herman Wijffels donderdag P-Nuts Awards uitgereikt voor belangwekkende projecten....

Gedroogd snoeihout van de in de regio aanwezige houtwallen en houtsingels (bomenrijen op boerenakkers, die elke vijftien jaar gekapt moeten worden om ze in stand te houden) wordt verbrand in een biomassacentrale. Volgens initiatiefnemer Dirk de Boer wordt 90 procent van de energie uit het hout gebruikt. De warmte die bij het stoken vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van een revalidatiecentrum, een zwembad, en een school.

Volgens De Boer zijn alle betrokken partijen gebaat bij de installatie, die in totaal 800 duizend euro kostte. De boeren, die de installatie in bezit hebben, hadden geen tijd en mensen meer voor het onderhoud van de houtwallen, die daardoor dreigden te verdwijnen. Met de opgewekte warmte wordt 400 duizend kuub gas per jaar uitgespaard. Het geld dat de boeren met de warmte verdienen, wordt onder meer gebruikt om mensen in te huren die de houtwallen onderhouden. ‘Een perfecte, lokale, duurzame cyclus’, aldus De Boer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden