Eneco trekt Mitsubishi aan als partner in windparken

Met het Japanse Mitsubishi heeft energiebedrijf Eneco een kapitaalkrachtige partner aan de haak geslagen om windparken op zee te gaan aanleggen. Mitsubishi Corporation steekt 225 miljoen euro in het nieuwe windpark Luchterduinen, dat op 23 kilometer voor de kust tussen Noordwijk en Zandvoort komt te liggen.

ROTTERDAM - De Japanners worden daarmee voor de helft eigenaar van het park, zo kondigden Eneco en Mitsubishi maandag aan tijdens een gezamenlijke persconferentie. Mitsubishi wordt ook voor de helft eigenaar van het bestaande offshorewindpark van Eneco, Prinses Amalia. Het is de bedoeling dat de Japanners in de toekomst nog meer windparken op zee helpen ontwikkelen. Eneco heeft concrete plannen voor de kust van België en Engeland, en nog drie vergunningen op het Nederlandse deel van de Noordzee.

Het is voor de tweede keer in een week dat de Japanners een Nederlands energiebedrijf te hulp schieten. Vorige week betaalde Mitsubishi 576 miljoen euro aan het Nederlandse staatsbedrijf Tennet, in ruil voor een belang van 49 procent in vier hoogspanningskabels naar Duitse windparken.

Volgens Naoki Iwabuchi van Mitsubishi zijn de deals puur toeval. 'Het zijn twee verschillende divisies.' Het Japanse bedrijf, een voormalig handelshuis dat nu vooral als investeringsmaatschappij fungeert, heeft voor 100 miljard euro aan bezittingen. Iwabuchi zegt dat zijn bedrijf voor de lange termijn met Eneco in zee gaat. 'Hiermee willen we een basis voor energieopwekking in Europa vestigen.'

Volgens Iwabuchi is stroomopwekking een stabiele inkomstenbron. De focus voor de Japanners ligt de komende jaren op duurzame energieproductie: in 2015 moet eenvijfde van de opgewekte stroom groen zijn. Hoeveel rendement ze denken te maken, wil Iwabuchi niet zeggen.

Het windpark van Eneco krijgt een exploitatiesubsidie van (maximaal) 988 miljoen euro, waarmee een deel van het stroomprijsrisico is afgedekt.

Iwabuchi sluit samenwerking met andere windparkontwikkelaars niet uit, maar 'de prioriteit ligt bij Eneco'. In Nederland is naast de twee bestaande windparken en Luchterduinen een nog veel groter park in ontwikkeling, 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. De ontwikkelaars zijn op zoek naar financiers.

'Voor het ontwikkelen van windparken op zee zijn diepe zakken nodig', zegt Kees-Jan Rameau, de financiële man van Eneco. 'En die heeft Mitsubishi.' Bijkomend voordeel is dat Eneco via Mitsubishi toegang krijgt tot ander Japans kapitaal - dat daar breder voorradig is dan in Europa.

Oorspronkelijk wilde Eneco het windpark Luchterduinen ontwikkelen met Nuon/Vattenfall, maar dat stapte er in 2011 uit. Nu prijst Rameau zich gelukkig met een partij die wel wil investeren, maar de groene stroom van de windmolens niet hoeft te hebben. 'Wij kunnen alle stroom van de molens zelf verkopen, en daar is het ons uiteindelijk om te doen.'

Het park Luchterduinen zal uit 43 molens van 3 megawatt gaan bestaan en stroom leveren aan tussen de 125 en 150 duizend huishoudens. De bouw zal in 2014 beginnen. Een aantal strandtenthouders in Noordwijk heeft bezwaar aangetekend bij de Raad van State.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden