Endstra sprak ook met aanklager Plooy

Vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft in het jaar voor zijn gewelddadige dood nog gesproken met de rijksrecherche en met officier van justitie Koos Plooy....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

De rijksrecherche sprak in december 2003 met Endstra, in een onderzoek naar corruptie bij de politie. Endstra verklaarde dat Holleeder steeds snel kon beschikken over gevoelige politie-informatie. Begin dit jaar werd een rechercheur van de Nationale Recherche aangehouden die wordt verdacht van het lekken van informatie naar de Holleeder-organisatie.

Plooy is met officier van justitie Fred Teeven aanklager in de zaak tegen Holleeder. Hij vergaarde bekendheid als aanklager tegen de moordenaars van Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Op het moment van de ontmoeting met Endstra was hij waarnemend officier van justitie voor de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie. Bij dit gesprek was ook Endstra’s advocaat Jurjen Pen aanwezig.

De gesprekken met de rijksrecherche en Plooy leidden ook niet tot aangifte door Endstra. Eerder probeerden CIE-rechercheurs hem al te bewegen tot aangifte. De gesprekken werden opgenomen en uitgewerkt. De verslagen werden toegevoegd aan het strafdossier, en maken deel uit van het bewijs tegen Holleeder en diens veronderstelde criminele organisatie.

De verslagen lekten uit en verschenen vorige week in boekvorm onder de naam De Endstra-tapes. De vastgoedhandelaar, veelvuldig beticht van het witwassen van tientallen miljoenen aan misdaadgeld, toonde zich in de gesprekken bedreigd, bang en opgejaagd. Zijn erfgenamen vroegen maandag in kort geding om een verbod op het boek. De rechter heeft daarover nog niet beslist.

Het Openbaar Ministerie wilde dinsdag geen commentaar geven op de opname van de verklaringen van de rijksrecherche en Plooy in het dossier. Het OM verdenkt Holleeder van het afpersen van 17 miljoen euro van Endstra en enkele miljoenen van drie andere vastgoedhandelaren: John Wijsmuller, Rolf Friedlander en Kees Houtman. Ook wordt Holleeder verdacht van vier gevallen van mishandeling.

De Haarlemse rechtbank houdt donderdag in haar vestiging op Schiphol een zogenoemde pro forma-zitting in de zaak tegen Holleeder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden