Endemol schiet omhoog op beurs

Voor de vierde achtereenvolgende dag sloot de Amsterdamse effectenbeurs met winst af. Na een lichte inzinking bij het begin van de handel was de beurs de rest van de dag vastgestemd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het laatste handelskwartier werd de winst zelfs fors. De AEX-index won 16,37 punten op 933,37 punten. De sterke stijging werd vooral veroorzaakt door de Optiebeurs. 'De optiehandel heeft blijkbaar toch behoefte aan een hogere AEX', zei een handelaar. Komende vrijdag expireren de oktober-series.

Verder speelde de stijging van de dollar een positieve rol. Ondanks de bescheiden opmars van de index in vier handelsdagen spreken sommige effectenmakelaars niet over een fundamenteel herstel. In hun ogen zorgt de Optiebeurs voor de huidige opmars, terwijl de kans op tegenvallers toch groot is. Anderen daarentegen denken wel dat de markt min of meer de bodem heeft gevonden. 'Er lijkt zich een range te ontwikkelen van tussen de 850 en 950 punten.'

Endemol was de grote winnaar. Beleggers reageerden bijzonder enthousiast op het dinsdag na beurs aangekondigde plan de risicovolle theaterdivisie af te stoten.

De koers van de televisieproducent en -distributeur sprong bij opening al 7 gulden (15 procent) vooruit naar 54 gulden. Daarna zakte de winst iets terug tot een plus van bijna 10 procent op 51,50, om tenslotte te eindigen in een topper van 8 gulden op 55 gulden. Een winst van maar liefst 17 procent. Endemol was daarmee de grootste stijger op het Damrak.

In schril contrast met Endemol stond het aandeel Baan. Het vroegere beurslievelingetje lijkt de bodem nog niet in zicht te hebben. Volgens analisten zal Baan de komende jaren alleen maar verliezen noteren. Het aandeel zakte diep weg op 20,10 gulden, een verlies van 1,40 gulden. Wederom 7 procent eraf. In de afgelopen dagen was het fonds al bijna 40 procent gedaald. Het debacle treft beleggers hard. In mei keken ze nog tegen een hoogste koers van 108,70 gulden aan. Sinds die tijd is de koers met ruim tachtig procent gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden