Endemol nu al winnaar tv-seizoen

Over de gehele breedte van het televisielandschap lijkt Endemol zijn positie te hebben verstevigd. Zowel commerciële als publieke zenders doen zaken met producent Endemol....

FOKKE OBBEMA

Van onze mediaredactie

AMSTERDAM

Voor de commerciële omroepen RTL 4, Veronica en SBS 6 mogen de komende maanden spannend worden, de firma Endemol weet nu al dat het televisieseizoen niet meer stuk kan. Een poging van HMG (RTL en Veronica) om het mega-contract met Endemol van 140 miljoen gulden per jaar in omvang terug te brengen, mislukte.

Bovendien wist het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende zijn positie te verstevigen bij SBS 6, waarnaartoe de 'ex-HMG-sterren' Peter R. de Vries, Willibrord Fréquin en Robert ten Brink werden overgeheveld. Geschat wordt dat de Endemol-omzet bij SBS 6 inmiddels ten minste dertig miljoen gulden bedraagt.

Ook met de publieke omroep heeft Endemol goede zaken gedaan. Op Nederland 1 gaat het bedrijf in opdracht van de KRO naast het succesvolle muziekprogramma Het gevoel van... nu ook de quiz Tien voor Taal maken.

Op Nederland 2 geldt de TROS als de voornaamste afnemer. Zo levert Endemol komend seizoen onder meer de dramaserie Spangen met Linda de Mol en Monique van de Ven aan deze omroep.

De enige zender waar de kijker geen Endemol-programma's kan aantreffen, is Nederland 3. VARA, VPRO en NPS blijven ook het komend seizoen weerstand bieden aan de aanbiedingen van deze producent.

Onder de commerciële tv-zenders hebben vooralsnog alleen kleintjes als betaalzender Canal+ en de herhaalzender TV10, binnenkort omgedoopt tot Fox TV, niet of nauwelijks een relatie met Endemol.

Voor de laatste zender kan dat overigens al snel veranderen, want Endemol is in onderhandeling met het Amerikaanse Fox over de levering van programma's. De groei die Endemol zegt in het komende boekjaar op de Nederlandse markt te verwachten, kan dan nog hoger uitvallen.

Die afhankelijkheid van één enkele programmaleverancier maakt het voor de diverse zenders steeds lastiger zich van elkaar te onderscheiden. De plannen die SBS 6 maandag ontvouwde, tonen aan dat er van een verdere verschraling van het aanbod sprake is. Waar de zender vorig jaar nog volop experimenteerde, leunt zij in het komend seizoen in hoge mate op de drie binnengehaalde sterren Fréquin, Ten Brink en De Vries. Bij dit trio voegt zich na 1 januari Peter-Jan Rens, die bij RTL 4 uit de gratie is geraakt na zijn mislukte late night show en een al te rancuneus kranteninterview. Voor de kijkers betekenen hun transfers vrijwel niets. Het viertal gaat hoofzakelijk door met hun bekende programmaformules.

Directeur Fons van Westerloo bezweerde vorig jaar nog dat zijn SBS een 'brutale zender' zou blijven en zette zich daarmee af tegen de drie zenders van de publieke omroep en tegen RTL 4. Het komend seizoen zoekt SBS het echter vooral in een veilige middle-of-the-road-aanpak met erkende succesnummers en bar weinig experimenten.

Waar die durf nog wel wordt geëtaleerd, is succes ongewis. Zo is een regionale tv-producent opgedragen het programma Oerend Hard te maken, waarbij in iedere aflevering verslag wordt gedaan van dorpsfeesten. 'Ook kan een evenement centraal staan, zoals de prutraces in Schermerhorn.'

Fokke Obbema

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden