Endemol krijgt geen genoeg van reality-tv

Endemol-baas John de Mol heeft zijn nieuwste plannetje klaar: het programma The Master Plan. Het is een nieuwe real life soap die veel verder moet gaan dan Big Brother....

In The Master Plan worden het leven en de privacy van vijf mensen een jaar lang geregisseerd door Endemol. Eigenlijk wordt in het programma de ware Big Brother-gedachte doorgevoerd. Deelnemers mogen thuis blijven wonen, maar elke beweging van hen wordt door een camerateam geregistreerd. Van een 'goddelijk wezen' krijgen ze via sms-berichten opdrachten die ze moeten uitvoeren.

Betekent dit dat ze geen vrije wil meer hebben? 'Daar komt het wel op neer', zegt Thomas Notermans, secretaris van de Raad van Bestuur van Endemol. 'Het zal vrij ver gaan. Stel je er van alles bij voor.' Bezoeken aan de slaapkamer zijn volgens hem 'zeer wel mogelijk'.

Het programma zou de deelnemers, die ouder moeten zijn dan 22 jaar, in één jaar meer belevenissen bieden dan in de rest van hun leven. Of de kandidaten een geldprijs krijgen, wordt pas aan het eind bepaald door 'het opperwezen'. Volgens Notermans is nationale en internationale belangstelling voor het programma getoond. Ook de casting zou al zijn begonnen.

Producent Endemol gaat steeds verder in zijn pogingen kijkers te trekken voor zijn programma's. Kijkers van Big Brother - the Battle, een serie die nu op televisie is te zien, werden binnen twee weken al vergast op expliciete naaktscènes, een zoenpartij tussen twee vrouwen in een bubbelbad, seks en heftige scheldkanonnades. Oorzaak is de extremere opzet van het Yorin-programma en het karakter van de deelnemers, die minder remmingen lijken te hebben dan vorige huisbewoners.

Na kamervragen van de ChristenUnie en 150 klachten van kijkers, hebben Endemol en Yorin besloten 'dergelijke heftige taferelen' niet meer op de vroege avond (19 uur) uit te zenden, maar alleen nog laat op de zondagavond.

Volgens een woordvoerder van Yorin betekent dat echter niet dat er geen seks meer wordt uitgezonden in de vroege BB-uitzendingen. 'Het gaat meer om de combinatie van al die heftige beelden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden