Column

'En wie blijft er demonstratief zitten? De partij van brievenbuspissers en klappenuitdelers'

De Europese Sacharovprijs werd uitgereikt aan Iraanse activisten, en de PVV-Europarlementariërs bleven demonstratief zitten. Columnist Ferdows Kazemi walgt ervan.

Nasrin Sotoudeh, een van de winnaars van de Sacharov-prijs, op archiefbeeld. Beeld EPA
Nasrin Sotoudeh, een van de winnaars van de Sacharov-prijs, op archiefbeeld.Beeld EPA

Het is 12-12-12 om 12 uur. De Sacharov-prijs wordt uitgereikt in het Europees Parlement. De winnaars zijn twee Iraanse vrijheidsstrijders die in Iran gevangen zitten. De een is een advocate die Nasrin Sotoudeh heet, de ander een filmmaker met de naam Jafar Panahi. Ze kunnen beiden niet aanwezig zijn, dat is nu eenmaal zo als je in de gevangenis zit.

Maar daar klagen zij niet over. Ze zitten in de gevangenis omdat ze gepleit hebben voor de vrijheid van meningsuiting, voor scheiding van religie en staat, voor een rechtssysteem dat deugt. En gevangenschap is de prijs die ze ervoor moeten betalen, daar zijn ze zich overigens heel goed van bewust. In onze ogen is het niet veel wat ze willen. Maar het honoreren van hun wensen zal de fundamenten van het islamitische regime in Iran wegnemen.

Als Europeanen kunnen we niet veel voor hen doen. Maar we kunnen ze wel een stem en een gezicht geven. We kunnen er wel voor zorgen dat ze niet, net als duizenden anderen, anoniem gevangen of begraven worden. We kunnen laten zien dat we respect hebben voor hen omdat ze opgekomen zijn voor de rechten van de mens. We kunnen hun moed waarderen dat ze zelfs vanuit de gevangenis de strijd niet opgeven en de boodschap van hoop naar buiten sturen.

Daarom bedenken we een prijs voor hen. We weten dat je als gevangene niet naar een prijs, maar naar vrijheid verlangt. Maar de prijs is symbolisch, en niet alleen bedoeld voor die twee strijders. Het is ook bedoeld voor het Iraanse volk dat al decennia lang onder een islamitische dictatuur leeft.

Respect
Het is 12-12-12, de Sacharov-prijs wordt uitgereikt. Shirin Ebadi, de winnaar van de Nobelprijs in 2003, leest de brief voor die Nasrin Sotoudeh vanuit de gevangenis geschreven heeft. Een brief vol moedige woorden van een echte vrijheidsstrijder. Uit respect voor die twee strijders staan de leden van het parlement op.

Wie blijft demonstratief zitten? De partij van brievenbuspissers en klappenuitdelers als vertegenwoordigers van het vrije woord. Waarschijnlijk omdat zij tegen de EU zijn en ook tegen haar prijzen. Of omdat Nasrin Sotoudeh een hoofddoek draagt, zonder er belasting voor te betalen. Of omdat zij uit een islamitisch land komt. Of omdat zij de pest zou hebben aan mensen als Geert Wilders en zijn partij die in een vrij land leven en heel dapper het vrijheidslied van de daken afschreeuwen. En tegelijkertijd een hele bevolkingsgroep die hun mening of hun godsdienst niet deelt uitsluiten. Of omdat zij de moed hebben om in een islamitisch land voor scheiding van religie en staat te pleiten, wat Wilders en zijn partijgenoten nooit zullen durven.

Nasrin Sotoudeh had ook net als ik en honderdduizenden andere Iraanse vrouwen voor haar eigen vrijheid kunnen kiezen. Zij had Iran kunnen verlaten en in het westen met een mooi, desnoods geverfd, kapsel rond lopen en alle gedoekte hoofden in haar moederland achterlijk noemen. Maar dat deed ze niet. Zij bleef onvrijwillig die hoofddoek dragen om te kunnen strijden voor vrouwenrechten en voor wie het vrije woord heilig vindt.

Dat is niet te bevatten voor die nietsnutten die zich voor een baantje aangesloten hebben bij de PVV, en geen idee hebben wat voor prijs andere volkeren moeten betalen voor het vrije woord in de dictatoriale systemen.

Ik walg van de PVV die demonstratief bleef zitten tijdens eerbetoon aan de winnaars van de Sacharov-prijs. Dit mag gezegd worden. We moeten toch tegenwoordig alles bij de naam noemen?

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden