Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

En weer keert het tij voor de eindtoets in groep 8

Minister Slob van Onderwijs. Beeld ANP

Goedemiddag,
Hoort de eindtoets in groep 8 in februari te worden afgenomen of in mei? De Kamer stuurt aan op een compromis: het wordt begin april.  Intussen vond Geert Wilders  een nieuwe groep PVV-haters.  

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Kamer wil de eindtoets terug

Onderwijsbeleid is van nature modegevoelig. Daar kunnen de meeste onderwijzers over meepraten. Elke generatie politici wenst het onderwijs aan te passen aan de eisen van de moderne tijd. 

Maar niet vaak keert het tij zo snel als het nu lijkt te gaan met de eindtoets in groep 8 van de basisscholen. Nog maar enkele jaren geleden besloten kabinet en Kamer dat de momentopname van de toets te veel invloed had op het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Beter was het als het advies van de onderwijzers doorslaggevend zou worden. De toets mocht hooguit nog dienen om een advies eventueel naar boven toe bij te stellen.

Binnen twee jaar bleek ook dat niet zonder nadelen. De toets als correctiemiddel lijkt alleen te werken voor kinderen van hoogopgeleide ouders die assertief genoeg zijn om met de uitslag in de hand op de school af te stappen. Dat is niet bevorderlijk voor de kansengelijkheid in het onderwijs, stelde de inspectie vast

Een nieuwe regeringscoalitie wil het daarom weer anders. En snel ook, lieten de coalitiepartijen vandaag weten. De toets hoeft niet terug naar februari, maar moet wel vroeger in het voorjaar. Zodat onderwijzers de uitslag mee kunnen nemen in het advies en dit ‘objectieve instrument’ niet verloren gaat. In de woorden van CDA-Kamerlid Michel Rog: ‘Het zal erop neerkomen dat leerlingen en ouders voor Koningsdag weten waar ze aan toe zijn.’

Minister Slob wacht intussen nog even af tot de eerder bestelde onafhankelijke evaluatie van de huidige situatie binnen is. Daarna pas hakt hij de knoop door.  Volkskrant-onderwijscolumnist Aleid Truijens daarentegen kan niet wachten: ‘Als je het aan mensen overlaat om te oordelen, dan spelen taaie vooroordelen over sekse en milieu volop mee – onbewust, natuurlijk.’

DE RITUELE DANS


Bijna nog belangrijker dan de tv-debatten zelf is de strijd om wie er wel en niet voor worden uitgenodigd. Dat spel leidde bij de vorige verkiezingen al tot merkwaardige taferelen, en is ook nu weer in volle gang in de aanloop naar 20 maart. Gisteren reageerde de ChristenUnie nog uiterst sportief op het nieuws dat Gert-Jan Segers op 7 maart niet welkom is bij het RTL-debat, en Thierry Baudet wel. Minder gedwee is PVV-leider Wilders, die naar eigen zeggen werd overvallen door het nieuws dat zijn partijgenote Marjolein Faber niet welkom is bij ‘de PVV-haters van WNL’.

Niks van waar, reageert WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in NRC: de PVV werd wel uitgenodigd, maar vroeg bedenktijd en liet daarna niks meer  van zich horen. ‘De PVV is zeer welkom bij ons, maar ik kan ze niet dwingen. Er is geen initiatief meer geweest om iets te bevestigen.’

EN DAN DIT NOG

Onderzoek naar weekendscholen
Het kabinet laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke politieke en culturele beïnvloeding door andere landen via informeel onderwijs in Nederland. De regering wil weten hoe en met welk doel landen als Turkije weekendscholen, avondcursussen en taallessen in Nederland financieren.
 In de Tweede Kamer bestaan al langer zorgen over de Turkse invloed op de weekendscholen, omdat dit de integratie van Turkse Nederlanders zou ondermijnen.  

Vertraging voor schuldenaren
De wet die een minimuminkomen voor schuldenaren garandeert, loopt twee jaar vertraging op. Het was de bedoeling dat mensen met veel schulden dit jaar al verzekerd zouden zijn van een minimuminkomen. Door problemen bij de Belastingdienst en het UWV wordt dat 2021. Dit schrijven staatssecretaris Tamara van Ark (foto) van Sociale Zaken en staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld ANP - Jerry Lampen

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden