DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

En weer gaat de jeugdzorg op de schop

Dion Mebius
Minister De Jonge. Beeld ANP
Minister De Jonge.Beeld ANP

Goedemiddag,

Vier jaar na de forse ingrepen in de jeugdzorg neemt het kabinet het systeem opnieuw onder handen. Het is de enige oplossing, nu inspecties oordelen dat de zorg voor kinderen een onacceptabel laag niveau heeft bereikt.

En verder: is het geruzie binnen de SP nog niet over en trekt Nederland de knip voor een nieuw logo.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

NIEUWS VAN DE DAG
Jeugdzorg weer op de schop

De jeugdzorg reorganiseren en tegelijkertijd bezuinigen: het is een gevaarlijke cocktail, klonken de waarschuwingen in 2015. Het kabinet-Rutte II zette toch door en maakte de gemeenten verantwoordelijk terwijl het tegelijk de broekriem stevig aantrok.

Die decentralisatie heeft tot grote problemen geleid, concluderen vandaag twee invloedrijke inspecties in een vernietigend rapport over de staat van de jeugdzorg. De jeugdbescherming en -reclassering in Nederland zijn op een onacceptabel laag niveau beland. Mishandelde en verwaarloosde kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Per regio staan tot 200 van zulke kinderen op de wachtlijst.

De inspecties roepen de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en De Jonge (Volksgezondheid) op de regie weer in handen te nemen. Het volledig terugdraaien van de decentralisatie gaat niet gebeuren, zegt die laatste in een interview met NRC, maar De Jonge erkent wel dat de hervorming van de jeugd tot nieuwe problemen heeft geleid.

De Jonge wil gemeenten nu gaan dwingen tot betere samenwerking. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken moeten ze overdragen aan een veertigtal regionale verbanden. Daar moeten hogere en eerlijke tarieven tegenover staan.

Ook roept De Jonge de gemeenten op met een kritische blik te kijken naar hun aanbod. Niet alles is even nodig, zegt hij. ‘Ik zie soms therapie met paarden vergoed worden, waarom zou je dat doen?’

VVD EN DE DOODSTRAF
Yesilgöz onder eigen vuur

 VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz.Beeld ANP

Het voornemen van de VVD om toch vooral ‘pragmatisch’ met de doodstraf voor IS-strijders om te gaan, werd gisteren al afgekraakt door coalitiepartners CDA en D66. Vandaag komt daar kritiek uit eigen kring bij. Zowel buitenlandminister Blok als VVD’s jongerenvereniging nemen afstand van de opmerkelijke uitspraak van Kamerlid Dilan Yesilgöz, die daarmee vooral de bühne lijkt te zijn bedoeld.

Bij het ingaan van de ministerraad stelde Blok dat IS’ers een ‘zware straf’ verdienen. ‘Maar de doodstraf vind ik nooit, nergens en voor niemand acceptabel.’ Zijn ministerie zet zich juist in om de doodstraf wereldwijd uit te bannen, zegt Blok. Ook premier Rutte benadrukte vrijdag dat Yesilgöz niet namens het kabinet spreekt.

Het gedogen van de doodstraf druist bovendien in tegen de liberale basisgedachte, schrijven voorzitter Rick Oudshoorn en bestuurslid Anouk van Brug van de JOVD vandaag in de Volkskrant. ‘Een echte liberaal zou zeggen dat de staat nooit de beschikking mag hebben over leven en dood van haar burgers.’

Hun conclusie: de VVD wordt sluipenderwijs een ‘law and order’-partij, die bar weinig opheeft met het ware liberalisme. Zo kunnen de oprichters het toch nooit hebben bedoeld.

NIEUWE VOORZITTER SP

Partij zoekt ook zichzelf

Bij de SP, woensdagavond. Beeld Arie Kievit
Bij de SP, woensdagavond.Beeld Arie Kievit

Waar moet het heen met de SP? In de dolende partij leeft de hoop dat de nieuwe partijvoorzitter op die vraag een antwoord heeft. De twee kanshebbers voor die post, oud-wethouders Jannie Visscher en Patrick van Lunteren, presenteerden zich woensdag op een debatavond in Amsterdam voor een kleine vijftig man. Te weinig, vonden de aanwezige SP’ers - die het daarmee in ieder geval over één ding eens waren.

De kandidaten proberen in hun verkiezingsstrijd zoveel mogelijk samen op te trekken, bang om de partij nog verder uit elkaar te spelen. De sfeer is er sinds het echec bij de Europese verkiezingen niet veel beter op geworden, zei Van Lunteren in Amsterdam. ‘De leden spreken met zoveel venijn over elkaar… Iedereen voelt zich de enige echte socialist in de zaal.’

Die woorden werden razendsnel bevestigd door wat zich de volgende ochtend op Twitter afspeelde. Daar schreef Van Lunteren dat de SP niet ‘de partij van xenofobe boze witte mannen’ moet blijven, omdat zij anders verliest in de grote steden. Het kwam hem op een golf van boze reacties te staan, zelfs van Kamerlid Bart van Kent.

EN DAN DIT NOG
Fiscus slecht in uitdelen

In Nederland keert de Belastingdienst jaarlijks aan 80 procent van de huishoudens geld uit in de vorm van toeslagen. Dat gaat lang niet altijd goed, blijkt uit onderzoek van het CBS: in ruim de helft van de gevallen moet de fiscus achteraf geld bijleggen of juist ophalen. De oorzaak? Het ingewikkelde toeslagensysteem, een puzzel voor zowel de Belastingdienst als de burger.

CDA twist over landbouw

De landbouwdiscussie binnen landbouwpartij CDA loopt steeds hoger op. Na de populaire Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik distantieert nu ook de Overijsselse CDA-fractie zich van de door een partijcommissie voorgestelde koerswijziging, die inhoudt dat Nederland geen grote voedselexporteur hoeft te blijven. Dat belooft wat voor het CDA-congres van zaterdag.

Nieuw Nederlands logo

‘Een hele kleine bescheiden investering’, zo omschrijft minister Kaag (Buitenlandse Zaken) het nieuwe logo á 200.000 euro dat Nederland - en dus niet Holland - internationaal op de kaart moet zetten. Volgens haar was het oude logo, dat oranje was en een tulp bevatte, verouderd. Het nieuwe Nederlandse logo is oranje en bevat een tulp.

Het oude logo. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het oude logo.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het nieuwe logo. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het nieuwe logo.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden