En weer brandt Portugal. Zeker 35 doden bij honderden bosbranden door het land

Het was 'de ergste dag van het jaar' qua bosbranden. In Portugal werden zondag verspreid over het land 523 branden geteld. Er vielen zeker 35 doden en 56 gewonden, waarvan 16 zich in ernstige toestand bevinden. Ook maandag bleef het land in brand staan.

Een man probeert zijn huis te beschermen tegen de bosbranden. Beeld anp
Een man probeert zijn huis te beschermen tegen de bosbranden.Beeld anp

Het is de tweede keer dit jaar dat Portugal brandt. In juni vond de dodelijkste brand uit de Portugese geschiedenis plaats, met 64 doden. Zowel toen als nu is de temperatuur uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar, ruim boven de dertig graden, en waait er een harde wind - deze keer aangewakkerd door de orkaan Ophelia.

Toch is de brand van juni anders dan die van oktober. Waar de eerste keer een enorm gebied afbrandde, laait het vuur nu op honderden plekken in het land op. Vooral in het midden van het land sloeg het vuur toe.

'De gebieden waarin geiten en schapen worden gehoed staan allemaal in brand. Dat is geen toeval', zei de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Jorge Gomes. Volgens hem zitten er criminelen achter de branden: mensen die het vuur aansteken, zodat er uit de as jonge planten groeien als voedsel voor hun dieren.

De staatssecretaris zag een verband met de regen die was aangekondigd voor maandag, eveneens in de entourage van Ophelia. 'Een land vliegt niet ineens in brand als er voor de dag erna regen wordt aangekondigd', zei hij. Het hele jaar is het in Portugal al zeer droog. De luchtvochtigheid is in sommige delen van het land dezelfde als die in een woestijn. Dit was misschien het beste moment om de fik te zetten in het struikgewas en zo weilanden te creëren voor de komende jaren.

null Beeld afp
Beeld afp

Terroristische organisatie

De leider van de Portugese Brandweerbond sprak het vermoeden uit dat er een 'terroristische organisatie' achter de branden zat. Dat dacht hij in juni, bij de grote branden rond Pedrógão Grande, ook al. Vorige week werd echter bekend dat die brand ontstond door kapotte elektriciteitskabel en door een bliksemschicht. Het vuur greep snel om zich heen door de vele eucalyptusbossen in die omgeving. De droge schors van de eucalyptussen vat heel gemakkelijk vlam.

De brandweervoorman uitte begin deze maand kritiek op de autoriteiten. Volgens hem was het onterecht dat de brandweer moest inkrimpen na de zomer, omdat het risico op branden onverminderd was. In de zomer geldt in Portugal 'fase Charlie', met het hoogste risico op branden. Per 1 oktober gaat 'fase Delta' in en moet de brandweer het doen met minder mensen en middelen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

De Burgerbescherming, die in Portugal in actie komt bij rampen, noemde de waarschuwingen van de brandweerbond toen 'weinig serieus' en verzekerde dat de brandweer 'de benodigde flexibiliteit had om te reageren op kritieke situaties'. Dat blijkt achteraf een verkeerde gok.

Nu roept staatssecretaris Gomes de bevolking op 'pro-actief' te zijn en 'niet af te wachten totdat de brandweer en de blusvliegtuigen verschijnen om het probleem op te lossen'. Premier António Costa waarschuwt de Portugezen dat situaties als deze vaker kunnen voorkomen in de komende jaren.

Ook aan de andere kant van de grens, in Spanje, vielen vier doden door bosbranden. De Spaanse autoriteiten twijfelden er niet aan dat het vuur was aangestoken: vier brandhaarden bevonden zich langs dezelfde weg. Daarnaast sloegen er branden over vanuit Portugal, vanaf de andere kant van de grensrivier.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden