En wat vind jij, Mohammed?

De ingezonden brieven van maandag 21 november.

Marokkaanse leest inburgeringsformulier in variatie op Vermeers 'de Liefdesbrief'.Beeld Jan Banning

Brief van de dag: En wat vind jij, Mohammed?

Nieuwkomers in Nederland krijgen een lening van maximaal 10.000 euro om zelf hun onderwijs in te kopen en binnen drie jaar met een examen aan hun inburgeringsplicht te voldoen. Als dat niet lukt, moeten zij de lening terugbetalen. Nog niet de helft van de nieuwkomers lukt dat in drie jaar en dat verbaast mij niets. Ik citeer een vraag uit het proefexamen uit de krant: Fatma en Zara kijken naar het journaal. Het gaat over de verkiezingen. Fatma vraagt: 'Zara, ga jij stemmen?' Wat kan Zara het beste zeggen? A Ja, want anders moet ik veel geld betalen. B Ja, want dan kan ik mijn mening geven. C Nee, want mijn man stemt altijd voor mij. A is fout, duidelijk. B is waarschijnlijk goed, maar wel verwarrend. Je zet een kruisje en schrijft geen essay. C is misschien de praktijk bij nieuwkomers en volgens de vragenstellers niet wenselijk, maar het is geen fout alternatief: ik machtig mijn vrouw ook altijd. Zo wordt het wel heel moelijk om het inburgeringsexamen te halen. Hieronder nog een voorbeeld om te verduidelijken wat ik bedoel: Mark en Lodewijk hebben een plan bedacht. Het aanbod van de taalcursussen is niet langer de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar wordt aan de markt overgelaten. Wat vindt Mohammed van dit plan? A Dit is wat je noemt 'de kat op het spek binden'. B Op de markt koop je vis en geen taallessen. C Dit is het zoveelste voorbeeld van mislukte liberalisering.

Frans Ottenhof, docent biologie, Kwadijk

Wilders

Advocaat Knoops vindt het vreemd dat het OM in het proces tegen Wilders inzake zijn 'minder marokkanen'-uitspraak 190 pagina's nodig had om de strafeis te onderbouwen (Ten Eerste, 19 november).

Helemaal mee eens, dat kan in een paar zinnen: Je mening uiten mag, zelfs als rolmodel, maar groepen mensen opruien tegen om het even welke andere groep, dát mag niet, vooral niet als rolmodel. Wilders zei niet: 'ik vind dat er minder Marokkanen in Nederland moeten zijn en zou dat graag willen regelen' (dat had gemogen), maar hij spoorde moedwillig een groep aan dit te scanderen en dat hij het zou gaan regelen (dat mag om heel goede redenen niet). Wat nou vrijheid van meningsuiting? Vrijheid van opruiing is wat Knoops hier met zijn eigen 200 pagina's bepleit.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

Boze witte man

Prachtige column van Bert Wagendorp (19 november) over de boze witte man die, alsof iedereen hem kent, een rol krijgt toebedeeld in iedere maatschappelijke discussie. Dat feit maakt mij, (hoogopgeleide witte man), zo ondertussen steeds bozer. Maar ja, dan hoor ik weer niet bij de categorie boze witte mannen die bedoeld worden met 'boze witte mannen'. Kortom, lang leve de versleten woorden: stoppen met praten in hokjes, omarm de diversiteit en laten we verbinden.

Ap Hilhorst, Nijmegen

Wilders (2)

Heerlijk om in de zaterdagkrant een interview te lezen met iemand die verstand van zaken heeft en steeds tot de essentie komt ('het Wildersproces loopt niet goed af').

Het is ironisch dat Paul Cliteur vergeet uit te leggen dat (ook) Geert Wilders voor het uitvoeren van zijn plannen wetgeving nodig heeft.

Dat een deel van zijn kiezers dat niet weet of begrijpt, maakt dat er mensen zijn die geloven dat Geert Wilders kan doen wat hij zegt.

Als de kern van onze staatsinrichting bij iedereen bekend zou zijn, worden uitspraken als 'minder Marokkanen' vanzelf lachwekkend. In feite zijn ze dat ook.

Het is spijtig dat Paul Cliteur daar in het vraaggesprek geen nadruk op legt. Misschien kan dat alsnog. Dan wordt de ruimte die er door gebrek aan duidelijkheid kennelijk is ontstaan, niet meer gepakt door mensen met verkeerde bedoelingen.

Niek Vink, Den Helder

Boze witte man (2)

Hij bestaat echt, ik ben zo'n boze witte man. Heb mij 35 jaar ingezet als militair der zeemacht, nu opgezadeld met een AOW-gat. Als je in nette bewoordingen je grieven op Facebook plaatst word je geblokt door de PVDA en Samsom. Ik wil gehoord, niet verbonden, en financieel met rust gelaten worden. Bij Pauw wordt de voorzitter van 50+ doorgezaagd over een feit dat bij de rechtbank thuishoort; het partijprogramma komt nauwelijks aan bod. Ingrid en Peter komen aan tafel bij datzelfde programma. Van de zenuwen komen ze nauwelijks uit hun woorden; Pechthold zit meewarig te grijnzen. Pauw komt niet verder dan de vraag wie precies hullie en zullie zijn. Het maakt me alleen maar bozer.

Willem Olthof

Mee doen

Wat een fijn, optimistisch en hoopgevend artikel zaterdag van Anneke Stoffelen over de zwemlessen in Nijmegen. Het is lang geleden dat asielzoekerskinderen en hun ouders in de asielprocedure mee konden doen met de basale dingen in ons land, die ieder mens een beetje zelfredzamer, sterker en gelukkiger maken. Zo ken ik mijn land weer! Kom op met dat zwemfonds.

Inge Vollaard, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden