En wat gaat Balkenende nu doen?

DEN HAAG - Hij ruimde zijn laatste spulletjes op. De miniatuurauto's en de foto van prins Bernhard waren al ingepakt. Hij handelde de laatste correspondentie af en deed nog wat gesprekjes. Jan Peter Balkenende verliet donderdag even na half vier het Torentje, onder luid applaus, uitgezwaaid door zijn opvolger Mark Rutte.

Mark Rutte neemt afscheid van Jan Peter Balkenende Beeld epa

Bij de Rijksvoorlichtingsdienst is onbekend wat hij gaat doen. Gelet op zijn voorgangers zijn er vier scenario's.

1. Lekker achter de geraniums
Balkenende kan op zijn lauweren gaan rusten. Hij heeft acht zware jaren achter de rug. Hij kan zichzelf tot ambteloos burger verklaren en wat leuke deeltijdfuncties zoeken. Hij was altijd actief bij de NCRV. Het CDA, als politieke vereniging, heeft vast een bestuurspostje vrij. Of wat te denken van de gemeenteraad in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel? Maar hij is nog jong, Jan Peter, 54 pas. Wim Kok was bijna 64 toen hij stopte, Ruud Lubbers 55, Dries van Agt 51. Zij namen nog allerlei functies aan. Balkenende lijkt er de man niet naar om te volstaan met het schrijven van zijn memoires.

2. Een hoge buitenlandse post
Als Balkenende ambitieus is en blijft, kan hij proberen zijn goede naam in Europa te gelde te maken. Hij leek in het buitenland de laatste jaren meer op zijn gemak te zijn dan op het Binnenhof.
Van Agt was ambassadeur van de EU in Tokyo en Washington. Lubbers werd Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Kok adviseerde de Europese Commissie over de uitbreiding van de EU. Voor Balkenende moet vast iets te bedenken zijn.

3. Iets met aanzien in eigen land
De Nederlandsche Bank zoekt een opvolger voor Nout Wellink, de Autoriteit Financiële Markten voor Hans Hoogervorst. Balkenende kent 's lands financiën op zijn duimpje, als premier natuurlijk, en omdat hij daarvoor als Kamerlid de financieel woordvoerder van het CDA was. Een commissariaat bij een grote onderneming is ook aanlokkelijk. Kok verzamelt ze - bij ING, Shell, TPG, KLM, Stork. Als je er voor open staat, kun je als oud-premier alle kanten uit. Om van het bestuur nog maar te zwijgen. Commissaris van de koningin bijvoorbeeld, altijd goed.

4. Terug naar de wetenschap
Balkenende komt uit de academische wereld. Hij deed twee studies, geschiedenis en Nederlands recht. Hij is mr. en dr. omdat hij ook nog promoveerde, in 1992, op Overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties. Voorts was hij bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij zou naar die wereld kunnen terugkeren. Zijn echtgenote Bianca is universitair docente arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Laatste vraag
Resteert nog één vraag. Wordt Balkenende door koningin Beatrix benoemd tot minister van Staat? Dat zou eervol zijn en gebeurt doorgaans binnen een jaar na het aftreden. Lubbers en Kok werden het. Van Agt niet. Benieuwd in welke categorie Balkenende gaat vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden