En wat doe jij...?

'WIJ PROBEREN bomen te ''lezen'', met bomen praten doen we niet.'..

Michel brengt de resistograaf in stelling. We bevinden ons in de hortus botanicus van de Universiteit Utrecht. De tweehonderd jaar oude ginkgo, de eerste die uit Japan naar Nederland kwam, krijgt zijn onderhoudsbeurt. De oude Japanner mag niet te zwaar worden, want de stam is aan de onderkant hol en hangt vervaarlijk uit het lood.

De resistograaf boort, met constante snelheid en druk, een naald in de stam. De gemeten weerstand, weergegeven in een grafiek, biedt een indruk van de houtkwaliteit. De ginkgo blijkt in redelijke conditie, snoeien in de kroon is ditmaal wel genoeg.

De kunst van de boomchirurg is om aan de buitenkant van de boom af te lezen hoe de boom omgaat met stressfactoren en verwondingen. Michel: 'In de tweede helft van zijn volwassen fase kan een boom een stuk minder anticiperen op zijn groeiplaats. Nederland heeft een moeilijk leefklimaat voor bomen, elke vierkante meter is hier al eens op de schop geweest.' Jonge exemplaren kunnen zich nog wel handhaven, ondanks een dalende grondwaterstand, strooizout, kabels, leidingen of spijkers in hun bast. Maar de oudjes hebben extra verzorging nodig om niet het loodje te leggen.

Boomspecialisten doen vitaliteitsonderzoek, verplanten bomen, onderzoeken de bodem en nemen conditieverhogende maatregelen. 'We injecteren bijvoorbeeld vloeibare voeding in het wortelpakket.' Zorgen voor 'boomveiligheid' is een van de belangrijkste taken. 'Is een boom een gevaar voor zijn omgeving?'

Michels grootvader had een boomkwekerij. 'Ik speelde daar als jongetje. Ja, daar is de basis van mijn interesse wel gelegd.' Na de middelbare boomkwekerij-opleiding in Kesteren werkte hij bij een grote exportkwekerij. Tot hij ontdekte: 'Ik kan alles, ik snap alles en ik heb hier geen zicht op een andere functie.' De uitdaging was weg. Via een open sollicitatie kwam hij bij de Utrechtse boomchirurg Copijn terecht, waar hij intern werd opgeleid en nu als boomtechnicus werkt. 'Je gaat hier op een heel ander niveau met bomen om. Bij een kwekerij gaat het toch over de productie van hout; hoe kun je in een zo kort mogelijke periode een zo groot mogelijke boom neerzetten.'

Op zijn zevenentwintigste verdient Michel 3900 gulden bruto in de maand. Hij ziet zichzelf in de toekomst nog wel eens voor een grote verzekeringsmaatschappij werken als schade-expert.

Deskundigheid blijkt ook een keerzijde te hebben; Michel kan niet meer gewoon genieten van een boswandeling. 'Ik zie meteen: over vijf jaar gaat het mis met die beuk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden