...en voor de VVD

Wat voor Nederland in het algemeen geldt, is in het bijzonder van toepassing op de VVD. De partij is volledig de weg kwijt....

De enige liberaal die gisteren respect wist af te dwingen was, inderdaad, Ayaan Hirsi Ali. Zij bedankte haar partijgenoten stijlvol voor de mogelijkheden die ze had gekregen haar boodschap uit te dragen. Ze zei verbijsterd te zijn door het besluit van Verdonk, zonder haar of anderen in de top van de VVD in gebreke te stellen.

Daar was alle aanleiding toe. Hirsi Ali was niet alleen heel open over de gang van zaken rond haar asielaanvraag. Haar plan het land te verlaten was al maanden bekend bij de hele partijtop, inclusief Verdonk, de voormalige fractievoorzitters Zalm en Van Aartsen, minister Kamp en kandidaat-lijsttrekker Rutte. De top van de VVD had dus alle gelegenheid gehad de hele kwestie professioneel en zonder schade voor Hirsi Ali en het aanzien van Nederland af te handelen.

Het was weinig verheffend te zien hoe de VVD-prominenten elkaar met modder besmeurden. Vice-premier Zalm, die het hele weekend bij de zaak betrokken was, maar geen poot uitstak, betichtte haar collega en partijgenote Verdonk van onbekookt optreden. Vervolgens deed erelid Wiegel een duit in het zakje om Hirsi Ali een trap na te geven: ‘geen gemis voor Nederland’. Wat Kamervoorzitter, ook al VVD, op zijn beurt ‘een rotstreek van Wiegel’ noemde.

Dat Verdonk over onvoldoende kwaliteiten beschikt leiding te geven aan de VVD, moet aan de leden van die partij de afgelopen dagen wel duidelijk zijn geworden. Haar belangrijkste concurrent, Mark Rutte, had in deze crisis zijn leiderschap kunnen bewijzen, maar ook hij wist niet anders uit te brengen dan een machteloze oproep tot kalmte.

De VVD is aan wanorde ten prooi; van leiding is geen enkele sprake.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden