En toen waren er plots nog maar drie Republikeinse kandidaten

Maandenlang was het Republikeinse veld van presidentskandidaten een onoverzichtelijke warboel. Zo'n beetje elke week kondigde wel een nieuwe senator of gouverneur zijn of haar kandidaatstelling aan, leek het. Rick Santorum, Ron Paul, Jon Huntsman, Newt Gingrich; allen zochten zij hun plek in het centrum van de aandacht. Maar na een bewogen weekend is er plotseling een hoop meer duidelijk; de strijd lijkt nog tussen drie kandidaten te gaan: Mitt Romney, Michele Bachmann en Rick Perry. Zij krijgen alle media-aandacht, zij staan er het beste voor in de peilingen.

De gouverneur van Texas Rick Perry kondigt zijn kandidatuur aan. Beeld reuters

Dat is vooral van Rick Perry een opmerkelijke prestatie. Pas afgelopen zaterdag kondigde hij formeel zijn kandidaatstelling aan. Maar hij heeft wel het gedroomde profiel voor een Republikeinse presidentskandidaat. Streng in de conservatieve leer, streng in het geloof, streng tegen overheidsuitgaven en streng tegen belastingverhogingen. Bovendien kan hij pochen met de groei van het aantal banen in Texas de afgelopen jaren, de staat waar hij de langst zittende gouverneur ooit is. En dat banenthema kan wel eens heel belangrijk worden in de verkiezingsrace.

Vandaar dat Perry gisteren zijn pijlen niet richtte op president Obama, maar op zijn partijgenoot Romney. Op een bijeenkomst in Des Moines, Iowa, zei hij: 'Kijk naar wat hij (Romney, red.) heeft gedaan voor het aantal banen toen hij gouverneur was. En kijk wat ik heb gedaan. Een staat leiden is heel wat anders dan een bedrijf leiden', daarbij verwijzend naar Romneys zakenverleden.

Carter
Romney gaat voorlopig niet mee in de interne strijd. Hij wil de Republikein zijn die boven de partijstrubbelingen staat, een kandidaat voor alle geledingen.

Daarom viel Romney tijdens zijn campagnebijeenkomsten vooral Obama aan. Hij vergeleek Obama met Carter - de laatste Democratische president die maar één termijn diende -, zei dat Obama niets van de economie snapt, en noemde Obama's bustoer de 'Magische Misère Bustoer'. Over Perry had hij het bijna niet. Alleen toen hij expliciet naar zijn mening over Perry werd gevraagd, zei hij: 'Goede man, goede gouverneur. Hij krijgt een kans om gehoord te worden, we zullen veel debatten hebben, en we zullen zien hoe het uitpakt. (...) Dus ik wens Rick veel succes en als het proces doorgaat, zullen we zien wiens achtergrond en kunde het beste past bij wat het land in deze kritieke periode nodig heeft'.

Romney vertrouwt op de meer gematigde kiezers binnen de Republikeinse partij, in landelijke peilingen gaat hij nog altijd aan kop en hij heeft verreweg het meeste campagnegeld in kas.

Bachmann
En dan is er nog Michele Bachmann, de winnaar van de Ames Straw Poll, een belangrijke peiling in Iowa. Voortgekomen uit de Tea Party-beweging is zij populair bij de conservatieve vleugel van de partij. Vandaar ook haar winst bij de peiling in Iowa, een behoudende staat. Dat zegt echter zeker niet dat ze de kandidaatstelling ook gaat winnen. Het echte campagnevoeren is nu pas begonnen, en meteen al klinken er negatieve geluiden over haar campagnekwaliteiten.

Op zondag spraken Perry en Bachmann op dezelfde bijeenkomst. Maar waar Perry er al ruim van tevoren was, met iedereen op de foto ging, luisterde naar andere toespraken, en de tafels rondging om handen te schudden, kwam Bachmann pas uit haar bus toen ze het podium op moest om te speechen. En dat onder volgens aanwezigen te luide muziek. Volgens de Amerikaanse site Politico.com verlieten velen van Bachmanns fans teleurgesteld de zaal.

Tandenknarsen
De andere kandidaten moeten tandenknarsend toezien hoe de meeste van de media-aandacht aan hun voorbij gaat. Tim Pawlenty heeft de handdoek al geworpen en trok zich zondag terug uit de race. Sarah Palin heeft zich nog altijd niet gekandideerd en brak haar nieuwste bustoer na vier dagen alweer af. Slechts één cameraploeg volgde haar in Illinois.

Andere kandidaten, onder wie Ron Paul - toch tweede in de Ames Straw Poll zaterdag, zullen een electoraal magisch konijn uit de hoge hoed moeten toveren om de plek in de schijnwerpers te heroveren.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld epa
Beeld getty
Beeld afp
Beeld reuters
Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.