...en Rutte loopt spitsroeden bij EU

BRUSSEL - Worden in Nederland auto's met Poolse kentekens in brand gestoken? Premier Mark Rutte weet van niets, zegt hij tegen de Poolse journaliste die hem in Brussel ernaar vraagt. Rutte maakt een ongemakkelijk rondgang langs de europarlementariërs die tekst en uitleg willen over het 'Polenmeldpunt' van de PVV.


Ongemakkelijk omdat, zoals de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, constateert: de premier enerzijds de partij van Geert Wilders te vriend wil houden, en anderzijds de lidstaten van de EU - vooral die in Midden-en Oost-Europa.


Schulz veroordeelt nog eens de 'kliklijn' van de PVV, waarop misstanden gemeld kunnen worden - variërend van overlast tot het inpikken van banen. 'Onacceptabel.' De sociaal-democraat vertolkt daarmee naar eigen zeggen de heersende mening binnen het europarlement.


Rutte geeft geen krimp. Hij herhaalt dat de website 'niet van de regering is'. Dat de regering voorstander is van arbeidsmigratie. Maar dat daaraan zowel voor- als nadelen kleven.


Na afloop van het korte onderhoud met Rutte twittert de parlementsvoorzitter: 'Wij zijn het volledig oneens.' Schulz vindt dat de EU-leiders de 'oproep tot discriminatie' publiekelijk moeten verwerpen.


Nog voordat Rutte een ontmoeting heeft met Nederlandse europarlementariërs spreekt Sophie in 't Veld (D66) al over een gemiste kans. Rutte had zich onomwonden moeten distantiëren van de PVV-actie. De weigering kan niet met 'beleefheidsbezoekjes aan Polen' goedgemaakt worden, sneert ze - doelend op de reis van minister Leers.


Haar collega Maria Oomen, van regeringspartij CDA, spreekt Rutte persoonlijk aan op de 'kliklijn'. Oomen, na de ontmoeting met de premier: 'Hij heeft niet alleen te maken met Wilders in het binnenland, maar ook met onze reputatie in het buitenland. Rutte is ook mijn premier.' Rutte had krachtiger afstand moeten nemen van de PVV-site. Oomen zegt te zijn bedreigd nadat ze kritiek had geuit op het meldpunt.


Voor Hans van Baalen, partijgenoot van Rutte, heeft de discussie over de website lang genoeg geduurd. Hij hoopt dat het een 'vlasbrand' is: hevig, maar snel uitgedoofd. Als een van de eersten liet hij zich negatief uit over het Polenmeldpunt: smakeloos, denigrerend, stigmatiserend. De gebundelde liberale partijen in de Europa hebben 'begrip' voor de opstelling van Rutte. 'Volgende onderwerp alsjeblieft.'


Van de PVV'ers in het europarlement mag Rutte complimenten in ontvangst nemen. Hij heeft zich immers doof gehouden voor de luide roep om de actie van hun partij te veroordelen. Dat de premier dat alsnog doet, gelooft niemand na diens 'rondje Brussel'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden