En plots duikt Clinton op tussen de vieze sms'jes van Weiner

Een week zonder relletje, dat kan natuurlijk niet, moet FBI-directeur James Comey hebben gedacht toen hij met zijn brief aan het Congres een bom onder de Clinton-campagne legde. In het onderzoek naar de seksueel getinte sms'jes van Anthony Weiner zijn e-mails opgedoken van de Democratische presidentskandidate. Verder in de USA16-nieuwsbrief: hoe ene Gerry de verkiezingen beïnvloedt, een terugblik op Clinton anno 1992 en kandidaat Trump in 2020.

Wat Clinton betreft worden de nieuwe e-mails meteen openbaar gemaakt.Beeld reuters

Groetjes, de FBI

Vier vervolgscenario's op de bombrief voor Clinton

Met een brief van amper vijftien regels legde FBI-directeur James Comey vrijdag een bom onder de Clinton-campagne. De strekking: er zijn e-mails opgedoken in een andere zaak die eventueel iets kunnen toevoegen aan het onderzoek naar Hillary Clinton - en het is van belang dat u dat weet. Of de mails Clinton in diskrediet brengen, of ze van Clinton afkomstig zijn, hoeveel het er zijn en wat er in staat, laat Comey in het midden.

De Amerikaanse justitieminister Loretta Lynch en openbaar aanklager Sally Yates hadden het nieuws zo kort voor de verkiezingen willen stilhouden, omdat het anders een te grote impact zou kunnen hebben op de uitkomst van de verkiezingen. Dit is een ongeschreven regel in campagnetijd. Comey voelde zich echter verplicht de informatie te delen, aangezien de kwestie zo gevoelig ligt. Bovendien wil hij niet na de verkiezingen het verwijt krijgen dat hij de kwestie eerder had moeten melden.

Wat Clinton betreft worden de e-mails direct openbaar gemaakt. 'Het is ongehoord en verontrustend dat dit naar buiten wordt gebracht met zo weinig informatie. De kiezers hebben recht op de volledige feiten. We hebben dus directeur Comey gebeld om het meteen uit te leggen, om alles op tafel te gooien,' aldus Clinton.

De brief van de FBI aan het Congres.Beeld FBI

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Geheel in de sfeer van deze House of Cardiaanse verkiezingen zijn de mails waarschijnlijk aangetroffen op een laptop van Huma Abedin, Clintons rechterhand. Abedin ligt op dit moment in scheiding met het in ongenade geraakte congreslid Anthony Weiner. De FBI onderzoekt hem vanwege seksueel getinte sms'jes die hij aan een 15-jarige stuurde. Het is het zoveelste seksschandaal waarin Weiner verwikkeld is.

Wat er nu gaat gebeuren, is uiteen te zetten in vier mogelijkheden, stelt onze correspondent Michael Persson:

- Als er niets relevants in de mails staat en er snel openheid van zaken wordt gegeven blijft alleen de schijn van schandaal - wat waarschijnlijk niet zo heel veel verandert aan de indruk die de kiezers al van Clinton hebben.
- Als er niets relevants in staat maar we dat pas na de verkiezingen horen, zal in deze mist waarschijnlijk een paar procent twijfelaars de weg naar Clinton kwijtraken en wordt het nog spannend.
- Als er wel iets relevants (strafbaars) in staat en er snel openheid van zaken wordt gegeven, kan dat Trump het presidentschap opleveren.
- Als deze eventuele relevante feiten pas na de verkiezingen naar buiten komen kan Clinton gewoon worden verkozen, maar zal ze na een eventuele verkiezing nog in de problemen komen.

Huma Abedin en Hillary Clinton aan boord van Clintons campagnevliegtuig.Beeld reuters

Gerry wie!?

Gerrymandering verzekert Republikeinen van het Huis

De Republikeinen zijn vrijwel zeker van een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. En dat komt door gerrymandering. Correspondent Michael Persson legt uit hoe dat werkt.

Door een straat in een welvarende buitenwijk van Charlotte loopt een onzichtbare grens. Links begint een gebied dat steeds armer en zwarter wordt, rechts wonen de rijke witte voorstedelingen. De onzichtbare stippellijn scheidt twee kiesdistricten die 8 november ieder een congreslid naar Washington zullen afvaardigen. De lijn is door Republikeinen zo getrokken dat zo veel mogelijk Democratische stemmers gevangen zitten in het linker gebied, kiesdistrict nummer 12 van North Carolina. Waardoor de Republikeinen in andere kiesdistricten veel minder tegenstand hoeven te verwachten. Dat is Gerrymandering.

Het is iets wat de Republikeinen de afgelopen jaren hebben geperfectioneerd, met dank aan computers, sociale media en big data. Per blok kan worden bekeken wat de bewoners de laatste jaren hebben gestemd, hoe oud ze zijn, hoe rijk ze zijn, wat voor auto ze hebben en welke voorkeuren ze hebben op internet. Aan de hand daarvan trekken de Republikeinen de scheidslijnen. De waarschijnlijk Democratische stemmers worden zo veel mogelijk opgeborgen in zo weinig mogelijk districten - wat grillige lappendekens oplevert zonder enige logica, behalve in de ogen van de algoritmen die de kaart in stukken verdelen.

Een getallenvoorbeeld. Stel dat een staat uit vijf districten bestaat en dus vijf congresleden mag leveren. Er wonen 2.500 kiezers in de staat (500 per district), van wie 60 procent op de Democraten stemmen en 40 procent op de Republikeinen. Als je slim gerrymandering toepast kan je de kiezers zo in districten verdelen dat de partij die de minste kiezers achter zich heeft, toch de meeste zetels binnenhaalt. Door bijvoorbeeld 900 Democratische kiezers (aangevuld met 100 Republikeinen) in twee districten te stoppen, geef je die twee districten weg. Als de overige 600 netjes worden verdeeld over de andere drie districten, samen met de 900 Republikeinen, zijn die daar altijd in de minderheid.

Lees zijn hele verhaal, inclusief de argumenten van voor- en tegenstanders, hier (+).

Vroege kiezers staan in de rij om te stemmen in Charlotte.Beeld afp
Beeld de Volkskrant

Clinton 24 jaar eerder

Ze doet het niet voor het eerst

Deze week brachten we een heel fijne fotoreeks van Hillary Clinton op campagne in 1992 voor haar man Bill. Fotografe Nina Berman legde de nog jeugdige Clinton vast terwijl ze verschillende bijeenkomsten bezocht aan de oostkust van de VS. Oud-correspondent Arie Elshout geeft er een interessant geschiedenislesje bij over de totstandkoming van Billary Clinton. Bekijk de serie hier.

Clinton op campagne in Pennsylvania.Beeld Nina Berman

Trump 2020

Clinton vs. Trump: de herkansing

Nog niks is zeker, maar de kans is vrij groot dat Hillary Clinton straks de verkiezing wint en voor vier jaar het Witte Huis betrekt. Dat ze daarna bovendien nog eens vier jaar wil regeren, ligt in de lijn der verwachtingen. Maar wie staat er straks tegenover president Clinton in 2020? Oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Trump-adviseur Newt Gingrich zou niet raar opkijken als Trump over vier jaar weer een gooi naar het presidentschap doet, zegt hij in een interview met Politico.

'Het lijkt me zeker mogelijk, als Clinton het tenminste overleeft', antwoordt Gingrich als hem gevraagd wordt naar een mogelijke tweede strijd tussen Trump en Clinton. Hij legt uit: 'Daar bedoel ik mee dat ze wordt afgezet of veroordeeld.'

Gingrich gaat er vanuit dat Trump wint op 8 november, maar als hij verliest dan gebeurt dat met 48 of 49 procent van de stemmen. 'En wat als hij dan zegt: 'Weet je wat, ik vind dat campagnevoeren wel leuk. Ik vertrek niet'? Dan komt er een Trump Partij binnen de Republikeinse Partij.

'Ik denk dat hij het leuk vindt om onderdeel te zijn van een beweging. Hij houdt van het idee van een beweging. Hij zei laatst tegen me: Ik stuur één tweet en plots staan daar 15 duizend mensen', aldus Gingrich over Trumps zucht naar macht.

Donald Trump en Newt Gingrich.Beeld reuters

Wat we elders lazen, zagen en hoorden

America: de serie

Het wordt nu wel héél ongeloofwaardig, schrijft Quartz in een recensie van dit seizoen van 'America'. Eerst was er de miljardair (bekend uit een eerder seizoen vanwege het gedoe met een geboortecertificaat) die een gooi naar het presidentschap deed en het opneemt tegen de oud-First Lady. Toen kwam dat gedoe met de Russische hacks er ook nog overheen. Maar de scenaristen hebben nu echt hun hand overspeeld door het subplot met het sexting-schandaal van Weiner te linken aan de Clinton-campagne. De schrijvers moeten echt met iets beters komen, concludeert deze satirische recensie.

Waarschijnlijk niet Clintons reactie op de laatste ontwikkelingen in America, de serie.Beeld afp

America: de musical
Radioshow en podcast This American Life ziet in de verkiezingsstrijd geen dramaserie, maar een musical. Zowel in de voorlaatste als de laatste aflevering brengt de veelgeprezen documentaireshow een lied dat geïnspireerd is op een politicus. In de laatste aflevering 600: Will I Know Anyone At This Party is de pijn van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in een lied gevat.

'I don't believe you're all white nationalists / It hurt to see you running to him / I hope in time you see right through him', zingt Neil Patrick Harris. En ook in aflevering 599: Seriously!? een lied, ditmaal over de woede die Obama op dit moment moet voelen. Hamilton-zanger Leslie Odom zingt: 'Angry. Am I angry? / You ask, am I angry? / And I had a loss for words. / After all we've done, every battle hard won, every hair gone grey in the name of this place, in a history plagued with incredible mistakes. / Still, I pledge my allegiance to these united, divided states.'

Barack Obama schudt Paul Ryan de hand.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden