En nu op naar de volgende soap aan zee...

En waar ging het vorige week over aan de bar van hotel The Grand in Brighton? Over ongeveer hetzelfde als deze week aan de bar van het Imperial Hotel in Blackpool....

Peter de Waard

Groot-Brittannië klaagt graag over het wangedrag van Britse jongerenin de nationale en overzeese badplaatsen. Maar het zou misschien net zohard kunnen klagen over het gedrag van politici tijdens denajaarsconferenties van de partijen in dezelfde badplaatsen. In seksueleactiviteiten doen de politici niet voor de jongeren onder en inbinge-drinking al helemaal niet. Om zes uur in de ochtend is het vaak nogheel gezellig aan de champagnebar. Het enige grote verschil is dat de jongevandalen over straat lopen en de politici geïsoleerd zijn in een goedafgesloten bastion waar geen buitenstaander zonder conferentiepas eenkijkje kan nemen.

Hoogtepunten van het Labourcongres in Brighton - afgezien van dearrestatie van een 82-jarig lid als terrorist, omdat hij tijdens eentoespraak 'nonsens riep' - waren de presentatie van de nieuwe 29-jarigevriendin van minister David Blunkett (57) en de bekentenis van Cherie Blairover haar eerste kus op 7-jarige leeftijd. Hoogtepunt van het Conservatievepartijcongres tot nu toe is de presentatie tussen twee cheerleaders van defavoriet voor het leiderschap, David Davis.

De conferenties zijn al jarenlang niet meer dan een soap aan zee.Politieke besluitvorming vindt er niet meer plaats. Thatcher ontnam deConservatieve afgevaardigden de macht, Blair deed dat bij Labour. Hetpolitieke belang is beperkt tot de marketing van kopstukken. Er isgroeiende twijfel of de partijconferenties al het geld wel waard zijn.Alleen al de beveiliging kost zes miljoen euro per conferentie.

'Als de BBC de partijconferenties niet zou uitzenden, dan zouden ze allang zijn afgeschaft', gooide het voormalige Conservatieve kopstuk MichaelPortillo de knuppel in het hoenderhok tijdens de politieke uitzending vande BBC. 'Zeg dat niet te hard, want anders raak ik mijn baan kwijt',repliceerde presentator Andrew Neill.

Tweederde van de Labour-parlementariërs had vorige week niet eens demoeite genomen naar Brighton te komen. 'Hij heeft wel iets anders te doen.Ik noem maar: lokale problemen en het wieden van zijn tuin', grapte desecretaris van het Labour-Lagerhuislid voor Sheffield-Noord aan de bar.

Net als de spindoctors nemen de media de conferenties nog wel ergserieus. Zij hebben pagina's te vullen en tijdens het conferentieseizoenzijn er geen Lagerhuisdebatten. Elke Britse krant heeft daarom vier wekenlang - achtereenvolgens: de conferenties van de TUC, de Lib-Dems, Labouren Conservatieven - een complete redactie in een badplaats gestationeerd.Er is 50 procent kans dat elk spontaan gesprek aan de bar er een is met eenjournalist of een communicatie-adviseur. Daarnaast zijn er vele lobbyisten:vertegenwoordigers van liefdadigheidsinstellingen, belangengroeperingen,sport- en kunstorganisaties enzovoorts, die tegen beter weten in iets hopenvoor elkaar te krijgen. En tenslotte is er nog een handvol oudemedestanders - de vakbonden bij Labour en het midden- en kleinbedrijf bijde Tories - en gepensioneerde leden die niets anders te doen hebben enverslaafd zijn aan het jaarlijkse uitje.

Zij mogen best af en toe van zich afbijten of hun frustraties uiten,als het maar buiten beeld van de camera's gebeurt. Ze mogen zelfs stemmenover moties, die daarna door de regering steevast naast zich wordenneergelegd. Maar ze mogen niet te luid schreeuwen. Ze mogen in geen gevalongevraagd iets roepen zoals het 82-jarige Labourlid ondervond. En ze mogengeen netelige punten aan de orde stellen zoals Irak, dat van de agenda wasgeweerd.

De marketingoperatie moet vlekkeloos verlopen. In Brighton poetstenTony Blair en Gordon Brown hun imago op. Brown liet op maandag weten dathij klaar was voor het premierschap. Blair zei dinsdag dat hij nog niet vanplan is op te stappen.

Deze week mogen in Blackpool de vijf Conservatieve Lagerhuisleden dieMichael Howard als leider willen opvolgen, een even gelikte presentatiegeven. Maar meer dan een schoonheidswedstrijd is het niet. Pas in decemberwordt daadwerkelijk besloten wie de nieuwe Tory-leider wordt.

Voor de Conservatieve afgevaardigden heeft het even weinig zin naarBlackpool af te reizen als die van Labour een week eerder naar Brighton.Ze zullen hun politieke invloed daar niet kunnen aanwenden. Alleen zullenze mogelijk een deel van het geroddel aan de bar missen.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden