En nu haast maken met die gokwet
Online gokken op sport is een bloeiende business, maar het is in Nederland nog steeds illegaal. Modernisering van de wet mag niet langer op zich laten wachten, vindt de sportsector.
De sportsector heeft spelregels vastgelegd waaraan clubs en bonden zich moeten houden als de gokmarkt wordt opengesteld. Nederlandse betaaldvoetbalclubs, de KNVB en sportkoepel NOC*NSF hopen dat politici nu eindelijk haast maken met nieuwe gokwetgeving.
Tussen de 200 en 500 miljoen euro
In de zogeheten sportcode staat dat sporters onder 24 jaar niet individueel reclame mogen maken voor kansspelen. Als rolmodel zouden zij de kans vergroten dat jongeren gokverslaafd worden. Ook komt er een verbod om inside-informatie door te spelen, bijvoorbeeld over blessures.
Gokken op sport is een bloeiende onlinebusiness. Nederlanders zetten jaarlijks tussen de 200 en 500 miljoen euro in op wedstrijden, wereldwijd gaat er minstens 500 miljard euro in om. Op een gemiddeld eredivisieduel wordt voor ruim 20 miljoen euro gegokt. En de markt blijft groeien.
Moderniseren
Het probleem: onlineweddenschappen zijn hier grotendeels illegaal. De Wet op de kansspelen, die consumenten moet beschermen en gokaanbieders aan regels onderwerpt, stamt uit 1964. Toen bestond internet nog niet. In bijna heel Europa is de wet aangepast, maar Nederlandse politici slagen er al zeker tien jaar niet in om overeenstemming te bereiken.
Dit kabinet beloofde in het regeerakkoord de gokwet te 'moderniseren' maar daar is nog niets van terechtgekomen, tot frustratie van velen. In 2016 is het debat hierover driemaal uitgesteld. Donderdag heeft de Kamer de kwestie het stempel 'prioriteit' gegeven.
'De sportcode is ook een signaal: politici, schiet nou eens op', zegt KNVB-directeur Gijs de Jong. 'Ze kunnen dit niet voor zich uit blijven schuiven.' Volgens hem zijn de nieuwe spelregels nodig omdat de illegale markt als een schaduw boven de sport hangt en de integriteit dreigt aan te tasten. Goksites worden nu gedoogd, mits ze afzien van Nederlandstalige reclame. In de praktijk weten consumenten ze allang te vinden.
Gokbedrijven als sponsor
De Jong: 'Zolang het overgrote deel van de markt niet is gereguleerd, is handhaving nauwelijks mogelijk. De wet sluit nu niet aan bij de realiteit en risico's: gokkende spelers, matchfixing en voetbalfans die inzetten op ongecontroleerde sites. Door legalisering kun je gokaanbieders verplichten gegevens over verdachte zaken te delen.'
Voetbalclubs hopen al jaren op de komst van gokbedrijven als sponsor. Het ideaalbeeld is de deal die Real Madrid in 2007 sloot met Bwin, dat jaarlijks 23 miljoen euro betaalde als shirtsponsor. 'Dat soort contracten is allang niet meer aan de orde', zegt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV. 'Het geld zal niet met grote schepen Nederland binnenkomen. Maar als ik kijk naar landen in onze omgeving, is het wel reëel dat een stuk of vijf eredivisieclubs een overeenkomst of sponsordeal sluiten met een gokaanbieder.'
Tielbeke: 'De overheid moet ons op z'n minst een gelijke situatie als in andere landen gunnen. Ik heb gezien dat gokbedrijven die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse markt afhaakten omdat de overheid treuzelt. Dit kost clubs geld.'
500
miljard euro gaat er wereldwijd om in online gokken op sportwedstrijden.
Risico op matchfixing
Gokaanbieders en andere sponsors mogen zich niet bemoeien met de organisatie van wedstrijden en de selectie van spelers, staat in de sportcode. Zo wil de sector het risico op matchfixing verkleinen.
De Nederlandse gokmarkt wordt traditioneel beheerst door monopolisten, zoals De Lotto, Goede Doelen Loterijen en Holland Casino. Die bedrijven verzetten zich tot voor kort fel tegen de liberalisering van de markt, uit angst voor buitenlandse concurrentie. Hun krachtige lobby verlamde Den Haag.
'Het is goed dat het wetsvoorstel nu prioriteit krijgt', zegt KNVB-directeur De Jong. 'Wachten tot na het reces zou ik kwalijk vinden, dan dreigt uitstel tot na de verkiezingen.'
'Ik word ook knettergek van al dat uitstel', zegt Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA). 'Eerst waren het de christelijke partijen die sowieso tegen gokken zijn. Daarna kwam de vluchtelingencrisis er tussen. We moeten dit reguleren, online gokken is als een bloemkool die ongecontroleerd blijft groeien. Ik zie het niet als een markt, maar als een beest dat we moeten temmen.'