En nu aan het werk

'Historisch', zo kwalificeren de onderhandelaars het zaterdagnacht in Gen gesloten akkoord over nieuwe regels voor een vrijere wereldhandel. Voorzichtig vrolijk stemmend is het akkoord zeker, nu na dagenlang diplomatiek getouwtrek eindelijk vrede is gesloten in de loopgravenoorlog over handelsliberalisatie die een jaar lang heeft geduurd....

Maar de term 'historisch' is wat overdreven. Het echte werk begint namelijk pas: het omzetten van de vage en obligate bewoordingen uit de tekst in concrete handelspraktijk. En daar is nog een lange weg te gaan, vol kuilen, kronkels, overstekende beren en doodlopende zijpaden.

Vrolijk stemmend aan het akkoord is dat het een nieuwe impuls geeft aan de gespreksronde over vrijere wereldhandel die in 2001 in Qatar begon tussen de inmiddels 147 leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO. In 2005 moet deze praatronde leiden tot een nieuwe handelspolitiek: goeddeels ongehinderde stromen van goederen en diensten over de wereld, zonder dat landen de concurrentie uitschakelen via subsidies voor de eigen industrie en hoge belastingen op importen. Een vrijere wereldhandel schept idealiter meer welvaart en leidt, volgens de Wereldbank, tot minder armoede. 'De ontwikkelingsronde' wordt deze handelsronde daarom ook wel genoemd.

Een jaar geleden spatten de besprekingen tijdens wat een cruciale top had moeten worden in Mexico nog uiteen; ontwikkelingslanden verlieten de onderhandelingstafel toen duidelijk werd dat de EU, de Verenigde Staten en Japan niet van zins waren de royale protectie van hun eigen boeren op te geven teneinde oprukkende mogendheden als Brazilin India, die veel goedkoper gewassen als suiker en graan produceren, toegang te gunnen op rijke markten.

Dat conflict is nog niet opgelost. Het nieuwe akkoord rept weliswaar van het elimineren van exportsubsidies op agrarische producten in de rijke handelsblokken. Maar deze exportsubsidies op landbouwgoederen (waardoor gewassen relatief goedkoop op de wereldmarkt belanden) bedragen in de EU jaarlijks slechts 2 miljard euro op een landbouwbudget van zo'n 40 miljard euro. Over het indammen van andere marktverstorende landbouwsubsidies, zoals inkomenssteun aan boeren, is de tekst aanmerkelijk vager. Sowieso grossiert het document, dat 147 onderhandelingsdelegaties moet behagen, in vaagheden als 'substanti reducties'.

Zorgwekkend is dat er geen tijdpad wordt genoemd voor genoemde eliminatie van exportsubsidies. Terwijl de tijd dringt. Eind 2006 loopt namelijk in de VS de zogeheten 'fast track'-wetgeving af, een wet die de macht van het Amerikaanse Congres beperkt inzake handelspolitiek. Omdat een nieuw wereldhandelsakkoord vrijwel zeker in het Congres sneuvelt, moeten er concrete afspraken liggen voordat de 'fast track'-wetgeving verloopt.

Gen biedt derhalve perspectief. Maar duidelijk is hoeveel werk er nog verricht moet worden voor eind 2006. Anders is alle gepraat voor niets geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden