'En het enige wat de jachtbond doet is: zich distantiëren'

De jacht. Er valt van alles over te zeggen, en dat gebeurt ook, door voor- en tegenstanders. Volkskrant-redacteur Caspar Janssen: de jagers distantiëren zich nog eens ten onder.

Ik was toevallig in Drenthe, twee dagen voordat het nieuws bekend werd over jagers die in die provincie op grote schaal roofdieren hadden vergiftigd, zodat ze zelf meer van de door henzelf - illegaal - uitgezette tamme fazanten konden schieten. Ik stond bij een eerder dit jaar vernielde dassenburcht in een bosje van Staatsbosbeheer. De dassen waren verdwenen, een van de pijpen was uitgegraven. Waarschijnlijk, zei de boswachter, waren de vernielers op zoek geweest naar jonge vosjes, om ze dood te knuppelen.

Het doodknuppelen van vossen is in Nederland legaal, mits er een ontheffing is afgegeven en mits het niet in een natuurgebied is. Dit was dus wel in natuurgebied en bovendien waren de dassen verdwenen. De boswachter was dan ook boos geworden. Hij had de vernieling van de burcht en de verdwijning van de dassen gemeld bij de coördinator van de plaatselijke wildbeheereenheid. Die had zich geschokt getoond en distantieerde zich van de zaak.

De boswachter zei dat de daders vermoedelijk rondtrekkende types waren en dat 99 procent van de jagers dit soort dingen niet doet. Dat is een standaardformulering om de goede verhoudingen te bewaren.

Niets mis

Een paar dagen later benadrukte een woordvoerster van Staatsbosbeheer in het Dagblad van het Noorden, naar aanleiding van de grote vergiftigingszaak, dat er met de meeste jagers niets mis is. Maar in datzelfde verhaal meldde de chef van de milieupolitie dat er in Drentse natuurgebieden bijna geen roofdieren over zijn vanwege de vervolging. Hij sprak ook van een topje van de ijsberg; het aantal van 48 aangetroffen vergiftigde dieren - dassen, vossen, haviken, buizerds en ook vier honden - betrof vermoedelijk maar een klein gedeelte van het totaal.

Hoe dan ook: de jagersbond KNJV distantieerde zich van 'dergelijke praktijken', die uiteraard op geen enkele manier representatief waren voor het zegenrijke werk van de 28 duizend aangesloten jagers.

Vorige week overleden ook twee honden in Leusden, provincie Utrecht, door gif dat bij een dassenburcht was uitgestrooid. De KNJV distantieerde zich opnieuw van de vergiftiging. 'Goede jagers kijken hier met afgrijzen naar', aldus een woordvoerster.
In Friesland werden twee weken geleden twee vergiftigde otters aangetroffen.

Eieren

Een maand geleden trof de politie vergiftigde eieren aan bij dassenburchten in Lochem.

Uit Limburg komen al het hele jaar berichten over vergiftigde roofdieren. Onlangs werden daar ook twee paarden het slachtoffer van het illegale landbouwgif, zo meldde de Volkskrant. En in Friesland is de roofvogelvervolging weer helemaal terug, zo bleek eerder dit jaar.

En de KNJV, die distantieert zich wat af. Ik zie die gesprekken voor me op het hoofdkantoor: 'Distantiëren maar weer?'

'Distantiëren, goed idee. Doe dat bericht maar weer de deur uit.'
Voorstel: een standaardbericht op de website met de tekst: deze week distantiëren wij ons van de volgende incidenten: ...
De jacht. Er valt van alles over te zeggen, en dat gebeurt ook, door voor- en tegenstanders.

Zelf heb ik er last van dat ik me zo moeilijk kan inleven in mannen die 's ochtends vroeg opstaan - een boterhamtrommeltje en een thermoskan koffie mee - om vosjes dood te knuppelen. En in volwassen mannen die tamme fazanten schieten in een weiland. Want dat is toch net zoiets als in camouflagetenue schieten op een kippenhok.

Hoho, zegt de KNJV dan, wij distantiëren ons. Het gaat maar om 1 procent slechte jagers. De rest vervult een belangrijke beheersfunctie in de natuur.

Je zou zeggen: als er één club belang heeft bij het opsporen van die overigens wel erg actieve 1 procent slechte jagers, dan is het de KNJV wel. De jagerswereld is klein en gesloten. Dus is de KNJV ook de aangewezen partij om die slechte jagers te vinden, bekend te maken, aan te geven.

Dat gebeurt blijkbaar niet. Of nauwelijks.

Imagotechnisch is dat niet handig.

De KNJV distantieert zich nog eens ten onder.

Caspar Janssen is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden