...en Haags wensdenken

Hoe lofwaardig de handreikingen van het kabinet ook zijn om D66, ChristenUnie en GroenLinks over de streep te trekken, er valt niet vol te houden dat de toegezegde aanpassingen in de missie een kwestie zijn van de knop omdraaien en goede afspraken maken met de Afghaanse autoriteiten. Op dit punt sneed de kritiek van PvdA-woordvoerder Frans Timmermans hout.


Dat wil zeggen: de verlenging van de opleidingsperiode zal weinig problemen opleveren. Dat is een wezenlijke verbetering van de missie. Maar het is zeer twijfelachtig of de restricties die moeten gelden voor de selectie en inzet van de door Nederland getrainde politieagenten, realistisch zijn in een land waar de (on)veiligheid echt van een andere orde is dan in Hendrik Ido Ambacht.


Natuurlijk mag van de Nederlandse trainers worden verwacht dat ze zich geheel toeleggen op het bijbrengen van heuse politietaken en dat ze geen verkapte militairen gaan opleiden. Het is ook goed om dit duidelijk te maken aan het gezag in Kunduz en Kabul. Maar het is een illusie te menen dat in de weerbarstige Afghaanse context waterdichte schotten kunnen worden gezet tussen puur civiel optreden en gewapende weerstand als er een gevecht uitbreekt met de Taliban of met een criminele bende. Zelfs als de autoriteiten bereid zouden zijn een dergelijke toezegging te doen, is het onwaarschijnlijk dat dit meer waard is dan het papier waarop het geschreven is.


De verheugende uitkomst van het Kunduz-debat is dat internationale verantwoordelijkheid nog steeds zwaar blijkt te wegen voor een meerderheid van de Tweede Kamer. Helaas gaat die verantwoordelijkheid kennelijk niet zo ver dat een nuchtere inschatting van de werkelijkheid de basis vormt van de besluitvorming, in plaats van een wensdenken dat wordt gevoed door de politieke condities in Den Haag.


Paul Brill


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden