...en Debutantenprijs doet 't met een pre-jury

Er waren al debutantenprijzen natuurlijk, zoals de Anton Wachterprijs en Geertjan Lubberhuizenprijs, maar dat vermocht de Stichting Perspektief Dordrecht er niet van weerhouden een nieuwe Debutantenprijs in te stellen....

Want Perspektief heeft op grote schaal de 'gewone' lezer ingeschakeld: meer dan 350 bibliotheekgangers uit Dordrecht, Delft, Gouda, Leiden, Haaksbergen en Gent groepeerden zich in 25 panels om de negen titels die door een pré-jury zijn geselecteerd, uit en te na te bespreken.

Bij Perspektief belandden uiteindelijk drieduizend formulieren met cijfers en overwegingen - 'een uitgeverij zou uit deze informatie zó kunnen opmaken welke boeken ze moeten uitgeven'.

Volgens Van Halen hadden drie titels de absolute voorkeur van de panels, vijf stuks werden beduidend minder interessant bevonden en één boek kreeg zo weinig bijval dat het wel een 'vergissing' moest zijn van de pré-jury.

Het moet Van Halen trouwens van het hart dat tussen de 46 boeken die door de uitgeverijen waren ingestuurd 'veel beschamend spul' zat. 'Slecht uitgegeven, slecht geëdit, slecht gecorrigeerd. Dan blijkt dat alleen de Arbeiderspers, Nijgh & van Ditmar en Meulenhoff zorg besteden aan hun debutanten.'

Op Arnold Grunberg na, - hij zit in de Verenigde Staten - zijn alle genomineerden zaterdag aanwezig in Schouwburg Kunstmin.

Wat een pech, want Grunberg is toch een grote kanshebber met zijn 'Blauwe maandagen'?

'Dat zou weleens kunnen meevallen', zegt Van Halen eufemistisch. 'Lezers oordelen vaak anders dan de critici.'

Dan zal het Anna Enquist worden met 'Het meesterwerk'.

Daar heeft Van Halen geen commentaar op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden