En de winnaars zijn...

Charles Bromet en Willem Vissers

Ke Nako. Het is de hoogste tijd om te stoppen met het verzamelen van WK-herinneringen. Jullie hebben geweldig je best gedaan. In bijna twee weken 73 reacties op mijn slotstukje over het WK, met de oproep de mooiste WK-beleving op te schrijven.

Ik heb ervan genoten, ook van de variatie in lengte, toon en inhoud. Sommigen vonden het de hoogste tijd om nog even het vingertje te heffen over het harde spel van Oranje. Dat mag en dat is goed, maar volgens mij valt het met die imagoschade wel mee.

Weet je wie imagoschade heeft geleden? Frankrijk met zijn anarchie. Italië met zijn nietszeggende voetbal. En wat te denken van Engeland, met zijn clubvoetbal dat niet eens meer een fatsoenlijke doelman kan voortbrengen omdat overal een buitenlander tussen de palen staat. Brazilië, dat nog meer dan Nederland is afgeweken van zijn oorspronkelijke stijl. Al die landen hebben aanmerkelijk meer imagoschade geleden dan Nederland, dat zich wel mag bezinnen op de geadopteerde stijl en de gekozen middelen die tot succes moeten leiden.

Dan de winnaars. Ik vond heel veel stukjes leuk, maar ik geef toch maar twee boeken weg, anders wordt het een beetje te gek allemaal. Het was dus moeilijk kiezen, zeker omdat ikzelf het enige jurylid was. Uiteindelijk vond ik de stukjes van Nicolaas en Casper het aardigst. Nicolaas verhaalt over hoe hij de wedstrijden van Oranje heeft gezien tussen het geven van allerlei cursussen door, Casper beschrijft op grappige wijze de strijd tussen de seksen, die soms oplaait als daar voetbal in het spel is.

Als zij hun ware idenditeit prijsgeven en mij op w.vissers@volkskrant.nl een mail sturen met hun gegevens, stuur ik ze een gesigneerd exemplaar van het nog immer verkrijgbare, in tweede druk verschenen boek Voetbal is liefde.

Willem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden