En de Rus leunt achterover: Sotsji is nu al groot succes

Wat in Nederland de gemoederen al dagen blijft bezighouden is in Rusland niet meer dan een persbericht. De komst van het koninklijk paar, premier Rutte en minister van Sport Schippers naar Sotsji bevestigt waar Rusland al jaren op inzet: dat de 22e editie van de Winterspelen een groot succes zal worden. De politieke spindoctors in het Kremlin kunnen nu achterover leunen. Zelfs al was er niemand uit Nederland gekomen, dan nog was er geen vuiltje aan de lucht. Rusland heeft de regie strak in handen, Sotsji is nu al een onverdeeld succes.

Laat het organiseren van grote internationale evenementen maar aan Rusland over. Geld of binnenlandse politieke druk speelt geen rol. Voor de G20-top in Sint-Petersburg afgelopen zomer werden tientallen draagvleugelboten aangeschaft en paleizen uit de Tsarentijd gerestaureerd. Zelfs de kosten voor de bloemstukjes liepen in de miljoenen. Een relatief klein evenement als het Eurovisie Songfestival is Rusland ernst. Kosten noch moeite worden gespaard, de B-artiesten uit heel Europa kregen bij de finale van het festival in Moskou in 2009 een koninklijke ontvangst. Voor de jaarlijkse bijeenkomst van het economisch bondgenootschap APEC werden vorig jaar in Vladivostok bruggen opgetrokken, eilanden opgespoten en hele universiteiten uit de grond gestampt.

De Olympische Spelen in Sotsji zijn met een kostenplaatje van bijna 40 miljard euro een voorlopig hoogtepunt, maar het einde is nog niet in zicht. Rusland blaakt van het zelfvertrouwen en organiseert de komende jaren ook nog eens de Formule 1 en het WK Voetbal. Het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant staat het land internationaal op een voetstuk, aan de andere kant kan het binnenlands patriottisme worden opgeklopt. Een paar jaar geleden durfde niemand met een Russische vlag te zwaaien, nu zien je ze overal. Ook een gunstige bijkomstigheid; de corruptie binnen de grote internationale sportorganisaties verschilt niet veel van de Russische politiek of het zakenleven. De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn niet alleen het paradepaardje van president Vladimir Poetin, het is de blauwdruk voor het komende decennium.

Internationale evenementen trekken een verhoogde media-aandacht. Om de angel uit de discussie te halen liet het Kremlin uit voorzorg de Greenpeace-activisten vrij, kwamen de vrouwen van Pussy Riot op vrije voeten en mocht zelfs Poetins aartsvijand Michail Chodorkovski de gevangenis verlaten. De internationale kritiek gaat dan ook niet om het kortwieken van de oppositie, de corruptie of machtsmisbruik, maar om homorechten. Een aantal regeringsleiders blijft weg, maar geen enkel land trekt de sportploeg terug. Zelfs Georgië, het buurland waar Rusland in 2008 een korte maar heftige oorlog mee voerde, stuurt een selectie van vier atleten naar Sotsji.

Rusland is er klaar voor. Al maanden is de Olympische fakkel aan een odyssee bezig dwars door Rusland. Het vuur ging de ruimte in, zag de bodem van het Baikalmeer, trok over de steppe in Siberië en ziet binnenkort de bergtoppen van de Kaukasus. De stadions zullen vol zitten. Wanneer de kaartverkoop te wensen overlaat worden volgens een oude beproefde methode soldaten en studenten naar Sotsji gestuurd. En dan zijn er nog de tienduizenden vrijwilligers uit alle delen van Rusland, speciaal geselecteerd op Engelse taalvaardigheid en lange benen.

De enige echte dreiging die boven Sotsji hangt is die van de radicaal-islamitische terreur. Vorige maand nog was de stad Volgograd het doelwit van een dubbele aanslag, de afgelopen weken is het onrustig in de Noordelijke Kaukasus. De veiligheidsmaatregelen in Sotsji zijn dan ook draconisch. De stad is een fort, wie niets met de Spelen te maken heeft komt er überhaupt niet in. Tienduizenden agenten moeten over de veiligheid waken. De grens met de naburige regio's is dicht, de stadions zijn hermetisch afgesloten. De Russische veiligheidsdiensten hebben een carte-blanche gekregen. Oude vijanden vinden elkaar in Sotsji, ondanks de kritiek kondigden de Amerikaanse Dienst Diplomatieke Veiligheid en de Russische veiligheidsdienst FSB een samenwerkingsverbond aan.

Eventuele demonstraties zullen weinig roet in het eten gooien. Protest was aanvankelijk bij wet verboden, maar kan dankzij een amendement toch plaatshebben. Om precies te zijn in het stadje Chosta, hemelsbreed ruim 13 kilometer van de stadions. Een aantal internationale organisaties kondigen nu al acties aan, maar het vooruitzicht van een afgesloten plein met honderden agenten stemt somber. Russische oppositieleden, of bewegingen als Pussy Riot of de topless activistes van FEMEN zullen al bij de luchthaven in Moskou in de kraag worden gegrepen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Succes gegarandeerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden