'En de president is er niet'

NOWSHERA DISTRICT Shamroz (51) wacht al twaalf dagen op hulp, nadat de vloedgolven in Pakistan de helft van de huizen in zijn dorp hebben weggespoeld....

Van onze correspondente Natalie Righton

‘We hebben tenten nodig, medicijnen, eten!’ roepen Shamroz en zijn dorpsgenoten wanhopig door elkaar. ‘Alstublieft, iemand, help ons!’

Maar de roep om hulp is tot nu toe onbeantwoord gebleven voor de inwoners van Sultanabad, een dorpje in het Nowshera-district in het noordwesten van Pakistan. Het is een van de zwaarst getroffen regio’s in het land dat sinds eind juli wordt geteisterd door overstromingen.

Net als elders in het land richt de woede van Shamroz en de andere slachtoffers in Sultanabad zich vooral op de overheid en hun president, die in hun ogen falen in de reddingsoperatie.

‘President Zardari zit lekker in het buitenland, terwijl wij creperen. Hij weet niets over onze problemen. Dat is erg slecht’, zegt Shamroz. ‘Als zijn onderdanen zo in de problemen zitten, moet hij tenminste zijn gezicht laten zien, om morele steun te geven.’ Omstanders met tulbanden en islamitische keppeltjes knikken heftig mee.

De burgemeester van het dorp, Falak Naz, zit ondertussen met zijn handen in het haar. Direct na de ramp belde hij naar eigen zeggen met het lokale districtshoofd voor hulp. Tevergeefs. ‘We wachten nog steeds op hulp. De overheid heeft niets gedaan voor zeker 35 duizend mensen in deze regio’, zegt Naz (35). ‘Ik weet dat Pakistan een arm land is, maar als de overheid maar één keer zou komen om mensen iets te geven, zou dat al zo veel schelen.’

President Zardari ligt in heel Pakistan onder vuur, omdat hij tijdens de overstromingen dagenlang in Europa verbleef. ‘Een kapitale inschattingsfout’, stellen veel waarnemers.

Gisteravond werd Zardari in Islamabad terug verwacht, twee weken na het begin van de ramp. Bezien moet worden hoe hij zijn imagoschade gaat herstellen. Zardari krijgt vaker kritiek te verduren in Pakistan, onder meer wegens corruptiebeschuldigingen, maar de woede lijkt dit keer tot nieuwe hoogte te zijn gestegen.

ten eerste pagina’s 4 en 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden