En de Lul van het Jaar is...

'Mijn jaaroverzicht 2016. Met o.a. de beste en slechtste Ned. journalist, columnist en eigen prestatie van 2016.' Na de tweet van Arnold Karskens, met een link naar een bescheiden opsomming van zijn eigen prestaties het afgelopen jaar, wisten de Betrouwbare Mannetjes weer hoe laat het was: Lul van het Jaar.

Beeld anp

Moesten we het wel doen? De verschrikkingen in Syrië, de hopeloze (harde) Brexit, Douwe Bob die met dat malle 'I love you, baby' zo plots onze kansen in de finale vernaggelde. Waarom zou je in dit annus horribilis de zaken nog eens willen ordenen? Maar goed, van tradities blijf je af, weten we inmiddels. Al was het niet makkelijk.

Met Jan Nagel, Jan Roos, Jan Dijkgraaf en Jan Baudet, leek het alsof iedere Jan Lul van het Jaar dacht te kunnen worden. Sommigen (Halbe) hengelden net te opzichtig naar weer een plek bij de laatste vijf. Anderen (Ebru) kregen al meer aandacht dan goed is voor wie dan ook, en dus bleef ook bij ons het glazen plafond dit jaar keurig intact.

5. Reinier van Zutphen. Ombudsman en brylcreemaficionado. Raakte in opspraak nadat hij z'n iets te populaire kindercollegaatje Marc had gelost. Wilde niet zeggen waarom, stotterde zich door een Nieuwsuur-uitzending, en sloeg zijn portier dicht in het gezicht van een Jeugdjournaal-reporter. Na Ombudsfiasco Guido van Woerkom de tweede uit Ombudsland die de eindlijst weet te halen.

4. Daan Roosegaarde. Kunstenaar, pratende coltrui, en Arjan Ederveentypetje après la lettre. Geen lampje in de wereld was fel genoeg om zijn gekrenkte trots op te fleuren toen hij in College Tour van plagiaat werd beticht. Na de uitzending volgden meer onthullingen. Kreeg nog wel 13 miljoen euro om de Afsluitdijk van een knappe laag (reflecterende) verf te voorzien.

3. Maurits Hendriks. Chef de Mission en enige man in Nederland die het hele jaar door zijn vuurwerkbril ophoudt. Kreeg door zijn 'losersvlucht' en omgang met powerdwerg Yuri van Gelder een bak kritiek over zich heen. Dat uitgerekend Jacques Brinkman het op hem had gemunt, stelde de jury voor een dilemma. Uiteindelijk won de nonchalante zelfoverschatting van Maupie het nipt van het chagrijn van de oud-hockeyer, die op jaloersmakende wijze het stemgeluid van Felix Rottenberg combineert met de gelaatstrekken van een jonge Melkert.

2. Giel Beelen. Overbetaalde radiopuber. Trok na medelul Derksen nog even flink aan de toeter van de Sylvana-haattrein. Had nadien vooral met zichzelf te doen, omdat de ophef daarover zijn afscheid als nationale ODOL had verpest.

1. Tweeduizendzestien. Liet gekrenkte ego's de boventoon voeren en maakte het snelst gekrenkte ego van allemaal de machtigste man van de wereld. Bleef de ellende maar over ons uitstorten. Liet de oderedactie van DWDD overuren draaien met Prince en Bowie, Ali en Cruijff. Henk Hofland, Wim Brands, Peter van Straaten. En Eddy Wally. Wij kunnen niet meer. 2016: Lul van een Jaar.

Voor het komende jaar adviseren wij u de volgende mening:

En dan is er ook nog eens geen sportzomer.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden