Column

'En als we 'moslim', 'dier', 'homo', nou eens vervangen door 'Jood'..?'

Belachelijk dat er nu nog steeds mensen zijn die zelfcensuur toepassen en zich niet uit durven spreken, schrijft columnist Bert Brussen.

Gedeporteerde Joden in Auschwitz.Beeld afp

U heeft kritiek op de islam. U bent islamofoob. Waarschijnlijk zit u veel op internet en aanbidt u blind Geert Wilders, die u een messias noemt. Zeker Zomergasten gekeken met Hans Teeuwen, die natuurlijk helemaal geen roker is maar gewoon een achterhaald statement voor vrijheid wilde maken (zooo 2001!). U bent intolerant, respectloos, u praat niet maar schreeuwt en bent onbeschaafd. Terwijl u ook nog eens niet aan de toon denkt. Belangrijker: u bent een racist! Dankzij uw islamkritiek is de vergelijking tussen moslims en de Joden in '40 - '45 helemaal zo gek niet meer. De Holocaust kan nou eenmaal altijd weer gebeuren.

U bent niet solidair. U weigert extra belasting te betalen, ook al bent u succesvol terwijl anderen nou eenmaal pech hebben. U pleit voor het individualisme, terwijl u zelf waarschijnlijk wel ruim gebruik maakt van de verzorgingsstaat. Bijvoorbeeld omdat u medicijnen tegen een chronische ziekte gebruikt. Dankzij de vruchten van de verzorgingsstaat heeft u de energie om de hele dag te schreeuwen dat u niet solidair bent. Een schande kortom. Terwijl we inmiddels toch van de geschiedenis geleerd zouden moeten hebben dat het zonder solidariteit allemaal zo weer mis kan gaan.

Tokkie-tv
U kijkt Voetbal International. U lacht om de verschrikkelijke grappen van Rene van der Gijp. Een brulaap en schreeuwlelijk met uitsluitend inhoudsloze anekdotes. Voetbal International is tokkie-tv, plat vermaak en een goed voorbeeld van waarom de Publieke Omroep vele malen beter is dan de commerciële televisie. U heeft zich in het geheel niet geschokt getoond na de verschrikkelijk discriminerende uitlatingen van Rene van der Gijp over homo's in de voetbalwereld. U bent dus een wegkijker. U kijkt weg als een grote groep wordt gestigmatiseerd, door iemand die zich altijd weer verschuilt achter 'ironie'. Beseft u wel dat Rene van der Gijp medeschuldig is aan de zelfmoorden van jonge homo's die moeite hebben om uit de kast te komen? Als we het woord 'homo' nu eens vervangen door 'Jood' (en waarom ook niet?) weet u precies hoe laat het is. Zoiets als de Holocaust kan nou eenmaal altijd weer gebeuren.

U spreekt zich niet direct uit vóór een boycot van de Olympische Winterspelen in Rusland. In plaats van met een regenboogvlag en een bord met daarop 'fuck Poetin' op de gayparade rond te lopen, zit u een beetje te reaguren op GeenStijl. Maar door u niet actief uit te spreken tegen de grove mensenrechtenschendingen in Rusland bent u zelf ook een schender van mensenrechten. Terwijl u met gemak de Facebook-pagina's tegen het Poetin-beleid massaal had kunnen liken, bleef u lekker onverschillig over homo's die in Rusland worden doodgemarteld. Jammer, want van een creatieve geest zou je ook eens wat anders mogen verwachten dan het eeuwige cynisme. Bovendien: de manier waarop homo's gediscrimineerd zullen worden tijdens de winterspelen, lijkt dat niet ontzettend op wat er gebeurde tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn? Wat Poetin met homo's doet, is eigenlijk hetzelfde als wat Hitler met de Joden deed.

Masculiene hufter
U eet vlees. U bent dus een masculiene hufter. U bent verslaafd aan een product dat eigenlijk net zo schadelijk is als alcohol of drugs, maar voor uw verslaving is geen hulp. Dat komt omdat iedereen maar wegkijkt van het gruwelijke leed dat miljoenen dieren dagelijks wordt aangedaan, omdat u als masculiene hufter uw irrationele hongergevoelens wilt bevredigen. U bent een immoreel mens, want dieren hebben op exact dezelfde wijze gevoel als mensen.

Het eten van vlees maakt van u eigenlijk een moordenaar. Het is jammer dat u als vleeseter niet gewoon als paria wordt behandeld. U bent dom, naïef, onverschillig en kwaadaardig. De manier waarop mensen tegenwoordig met dieren omgaan is dezelfde manier als waarop men vroeger met slaven en Joden omging. Over 1000 jaar kijken we met schaamte en afschuw terug op de dierenholocaust die we hebben veroorzaakt. Of 'we': vooral u als vleeseter natuurlijk.

Theo van Gogh-sekte
U klaagt dat er van alles mis is met het debat in Nederland. U zegt dat er moet worden gewaakt voor de vrijheid van meningsuiting (het liefste door charlatans uit de Theo van Gogh-sekte. Want dat is het, een sekte, barstensvol mensen die in de rouw en adolescentie zijn blijven hangen. Met hun niet aflatende achterlijke gemis van iemand die gewoon een klein beetje is afgeslacht, terwijl hij daar toch echt zelf om vroeg. Want wie provocerend schrijft kan reactie verwachten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat woorden veel harder aankomen dan kogels).

Bovenstaande voorbeelden bewijzen: Het debat wordt gevoerd met de meest striemende argumentatie en zelden wordt er gereageerd vanuit een moral highground. Of wordt iemand met een afwijkende mening verdacht gemaakt, zwart gemaakt als moordenaar, nazi en toekomstige genocidepleger.

Belachelijk eigenlijk dat er nu nog steeds mensen zijn die zelfcensuur toepassen en zich niet uit durven spreken. Nergens voor nodig.

Het is jammer dat uw morele kompas zo in de war is. Misschien moet u eens wat meer vergelijkingen met de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog maken. Want als u nu wegkijkt rijden de treinen zo weer naar het oosten.

Zoiets kan altijd weer gebeuren.

Bert Brussen is hoofdredacteur van ThePostOnline.nl en columnist voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden