Employé bezorgt bank megastrop
Opnieuw is een geldhandelaar erin geslaagd zijn baas een flinke loer te draaien. Woensdag begon de de FBI een onderzoek naar de Amerikaanse bankemployé John Rusnak, die 750 miljoen dollar op de valutamarkten vergokte en zijn werkgever - de Ierse bank Allied Irish - zo een enorme strop en het...
Nadat Nick Leeson in 1995 op soortgelijke wijze de befaamde Barings Bank had opgeblazen, verzekerde elke respectabele bank dat zoiets nooit meer zou kunnen gebeuren. Maar de controles zijn kennelijk minder waterdicht dan de banken zelf willen doen geloven. De discipline lijkt alweer verslapt, nu Leeson zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten en van grote crimineel tot tragische schelm is geworden.
Leeson, die vanuit Singapore opereerde, maakte 1,4 miljard dollar zoek door onverantwoorde posities in te nemen in financiële termijncontracten op de Japanse beursindex. Leeson hoopte zo een reuzenslag te slaan, maar ging de mist in toen de markt zich tegen hem keerde. Leeson zette zijn bazen in Londen op het verkeerde been door een neprekening te openen en met schaar en plakstift nota's te vervalsen.
Rusnak werkte bij een filiaal van de Ierse bank in de Amerikaanse stad Baltimore. Formeel is hij sinds zondag zoek, maar zijn aanhouding lijkt een kwestie van tijd. Volgens een advocaat van Rusnak verblijft hij gewoon in Baltimore. Er is nog geen arrestatiebevel uitgevaardigd.
Net als Leeson is Rusnak arbitrageant: iemand die gelijktijdig koop- en verkooptransacties doet met het doel te profiteren van minieme afwijkingen in de koersvorming op verschillende internationale markten. Leeson deed dat op de aandelenmarkt, Rusnak op de valutamarkt. Op zich is deze arbitrage zonder risico's, omdat de posities automatisch worden gladgestreken. M. Buckley, bestuursvoorzitter van Allied Irish, zei gisteren in Dublin dat 'Rusnak termijntransacties in valuta's deed en die voor het oog afdekte door het afsluiten van optiecontracten'.
'Het grote probleem is dat de optiecontracten niet bestonden', zegt Buckley. 'Ze waren nep, maar niemand bij onze administratie had dat door.' Toen Rusnak steeds meer cash nodig had voor zijn praktijken, kreeg de bank argwaan. Anders dan Barings, zal Allied Irish niet bankroet gaan en een prooi worden voor een andere grote bank. De grootste bank van Ierland kan een stootje van 750 miljoen dollar hebben. Toch zal de bank de hardleersheid duur moeten bekopen. Niet alleen zullen alle controlemechanismen opnieuw onder de loep worden genomen, ook zullen waarschijnlijk mensen hun baan verliezen.
Mogelijk raakt het betrokken accountantsbedrijf PriceWaterhouseCoopers in diskrediet. De beroepsgroep ligt door de Enron-affaire toch al onder vuur. En centrale banken en andere toezichthouders zullen zich achter de oren krabben of er niet nog ergens 'lijken in de kast liggen'.