Emotionele Katsav haalt fel uit

De druk op de Israëlische president Moshe Katsav om onmiddellijk af te treden is woensdag tot het uiterste opgevoerd....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Maar Katsav heeft in een verbeten, emotionele tv-toespraak gezegd nog niet aan aftreden te denken.

De zaak-Katsav draait zodoende langzaam uit op een politiek drama. De president kan alleen zelf aftreden, of na een ingewikkelde procedure door het parlement worden afgezet.

Wel heeft Katsav het parlement gevraagd hem tijdelijk uit zijn functie te zetten – een verzoek waar de Knesset waarschijnlijk donderdag mee instemt. Hij kan dan nog een keer proberen het openbaar ministerie van zijn onschuld te overtuigen. Als toch een formele aanklacht tegen hem wordt ingediend, treedt Katsav af, heeft hij gezegd.

In felle bewoordingen heeft de 61-jarige president ontkend oud-medewerksters te hebben verkracht of aangerand. Hij noemde de aanklachten ‘giftige en verschrikkelijke leugens’.

Katsav: ‘Ik zal tot mijn laatste adem strijden om mijn naam te zuiveren, zelfs als dat een wereldoorlog betekent.’

Linkse Knesset-leden zijn begonnen een afzettingsprocedure in gang te zetten. Maar vooralsnog is daar onvoldoende steun voor. De ambtstermijn van Katsav loopt in juli af.

Het presidentschap – een ceremoniële functie – wordt bij tijdelijk terugtreden waargenomen door parlementsvoorzitter Dalia Itzik, de eerste vrouw die dat ambt in Israël bekleedt.

Tijdens een persconferentie die live op de Israëlische tv is uitgezonden fulmineert president Moshe Katsav woedend tegen de aantijgingen waarin hij beschuldigd wordt van verkrachting en seksuele intimidatie. Katsav is tijdelijk teruggetreden als president. (EPA) Beeld
Tijdens een persconferentie die live op de Israëlische tv is uitgezonden fulmineert president Moshe Katsav woedend tegen de aantijgingen waarin hij beschuldigd wordt van verkrachting en seksuele intimidatie. Katsav is tijdelijk teruggetreden als president. (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden