Emotioneelste volk ter wereld woont op de Filipijnen

Sinds 2009 probeert Gallup in kaart te brengen in welke landen mensen het meest emotioneel zijn. Dat is moeilijk te meten, maar de opiniepeiler probeert dit te doen door vragen als 'heb je gisteren veel gelachen' te stellen: hoe vaker mensen hier 'ja' op antwoorden, hoe emotioneler ze zijn. Als alle 'ja's' bij elkaar worden opgeteld, blijkt de bevolking van Singapore (36 keer 'ja') het minst emotionele land ter wereld te zijn, en die op de Filipijnen (60 keer 'ja') het meest emotioneel.

Redactie
Filippijnse kinderen met meel op hun gezicht, lachen tijdens een festival. Beeld ANP
Filippijnse kinderen met meel op hun gezicht, lachen tijdens een festival.Beeld ANP

De Washington Post heeft naar aanleiding van dit onderzoek een graphic gemaakt van de wereldkaart, met een verschillend kleurtje voor de mate van emotie (positief of negatief). Het is weinig verrassend dat de bevolking in de meeste Spaanstalige landen emotioneel blijken te zijn, maar het is opvallend dat mensen uit Noord-Amerika (de Verenigde Staten en Canada) bijna net zo hoog eindigen.

De bevolking in de voormalige Sovjet-Unie is redelijk stoïcijns, evenals mensen in de meeste Afrikaanse landen. Nederland is met 49 keer 'ja' redelijk emotioneel. Dat is dezelfde score als onder andere Groot-Brittannië en Zwitserland, maar ook Jordanië en Syrië.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden