Emoties over vrijlating Martin zinderen door in de politiek

In Malonne, de nieuwe woonplaats van Michelle Martin, leek de rust woensdag enigszins teruggekeerd. Maar in de Belgische politiek belooft de vrijlating van Dutroux' ex-vrouw nog een hele tijd na te zinderen.

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - De volkswoede over Martins vrijlating, net in de aanloop naar de lokale verkiezingen, verleidde veel politici tot grote uitspraken. De oppositie, N-VA en Vlaams Belang op kop, eiste een grondige hervorming van de procedures voor vervroegde vrijlating. En de regering kondigde meteen actie aan. Maar liefst drie ministers, onder wie premier Elio Di Rupo, hadden een persoonlijk onderhoud met de ouders van de slachtoffers. Ze beloofden een nieuwe wet voor het eind van het jaar.

De grote lijnen van die nieuwe wet zijn bekend: in het geval van ernstige misdaden gaat de termijn voor vervroegde vrijlating omhoog. Zware criminelen zullen niet langer na eenderde van hun straf kunnen vrijkomen, maar pas na de helft. En in het geval van recidive niet na tweederde, maar pas na drievierde van hun straf.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom beloofde daarnaast een betere communicatie met de slachtoffers en de invoer van een beroepsprocedure tegen vervroegde vrijlating. Tegen de vrijlating van Michelle Martin was uitsluitend een cassatieberoep mogelijk, waarbij alleen rekening wordt gehouden met procedurefouten.

Veel opiniemakers vinden dat de politici populistisch reageren. Het debat over de vervroegde vrijlating zou in sereniteit moeten worden gevoerd, en niet in de emotie van het moment. De wet op de vervroegde vrijlating werd meteen na de Dutroux-affaire al eens aangepast om de politieke invloed op de rechtspraak te verminderen. Maar nu lijkt die politiek zich weer volop met een juridische beslissing te moeien.

'Iedereen die nu aandringt op inperking van de voorwaardelijke invrijheidstelling, had dat de afgelopen zestien jaar kunnen doen', schreef De Standaardin haar hoofdcommentaar. 'Nu meesurfen op de golven van de aangejaagde volksemotie is onwaardig.'

Deskundigen zien bovendien heel wat problemen bij de hervormingen. De gevangenissen zijn nu al overbevolkt. En de extra beroepsprocedure betekent dat justitie nog trager zal werken.

'Dit is regeren met haken en ogen', schreef voormalig vredesrechter Jan Nolf in een opiniestuk. 'Of regeren met grote oren voor de woede van de dag.'

De grootste kritiek ging naar de Franstalige liberale partij MR. Die schoof de schuld voor Martins vrijlating in de schoenen van de socialistische PS, omdat die zich jarenlang tegen strengere celstraffen had verzet.

'Alweer een vorm van lijkschennis', oordeelde columnist Hugo Camps van De Morgen. 'Nog steeds worden de slachtoffers van Dutroux misbruikt voor politieke winst.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden