'Emoties niet verabsoluteren'

GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller wil voorkomen dat stemming blijvend wordt...

Van onze verslaggevers

- Mijnheer Rosenmöller, hebt u na gisteren niet het gevoel: het hoeft van mij niet meer?

'Dat komt wel over je. De eerste menselijke reactie is toch dat je zoiets niet kunt bevatten. Een lijsttrekker, een man die ik nog van vroeger ken, iemand met wie ik zondag nog een politiek debat heb gehad, maar ook momenten van ontspanning, dat die er niet meer is! Hoe is het mogelijk dat dat in Nederland kan gebeuren?'

- De Graaf liep net kwaad weg toen hem gevraagd werd of politici niet zelf het klimaat geschapen hebben waarin dit kon gebeuren.

'Ik moet dan ook heel rustig blijven. Het is gewoon niet waar. Ik wil ook niet dat er iets van dien aard blijft hangen. Het is een foute analyse. En ik denk, ik heb het vaste vertrouwen, dat de overgrote meerderheid van het volk dat ook zo ziet. Dat wie er over nadenkt ziet dat het anders is.

'We moeten uitkijken dat de stemming van gisteren en vandaag niet verwordt tot een blijvende stemming. In de emoties van het moment kan veel gezegd worden. Maar we hebben een verantwoordelijkheid om die emotie van de eerste dag niet te verabsoluteren. Geestverwanten van Fortuyn spreken die analyse ook tegen. Mat Herben van de LPF heeft gelukkig vandaag gezegd dat er rust en kalmte moet komen. Voor mij geldt nu ook maar een ding: dat is de de-escalatie.

'Natuurlijk, het ging hard, voor Nederlandse begrippen ver. Er stond veel op het spel. Maar het was een strijd met woorden en dat was het. De afstand was groot, maar het debat was inhoudelijk.

'Het kwam van twee kanten. Fortuyn heeft ook uitgedeeld en niet te zuinig. Daar is op gereageerd. Dat heeft tot een stevige politieke strijd geleid. Maar het was een debat zoals een politiek debat behoort te zijn.

'Het kan toch niet zo zijn dat je in Nederland niet meer in een situatie zit waarin je met elkaar van mening verschilt. Als dat niet meer kan, hebben we een heel ernstig probleem. Je kon toch niet bedenken dat een of andere gek Fortuyn overhoop ging schieten.'

- Wat worden dit voor verkiezingen, zonder verdere campagne?

'Ik kan me er geen voorstelling bij maken. Een ding is zeker: dat het verkiezingen zijn die altijd anders zijn, dan wanneer hij nog lijsttrekker was geweest. Het kan zijn dat het nog lang nadreunt. Maar vroeg of laat moeten we weer overgaan tot het formeren van een kabinet. Op gepaste wijze moeten we verder gaan. Al weet je dat er dingen zijn die nooit slijten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden