Emoties lopen flink hoog op in Democratisch moddergevecht

Kopstukken in partij maken zich zorgen over wederzijdse karaktermoord...

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON Bijna ieder uur komt dezer dagen een bijtende e-mail binnen van de campagneteams van Barack Obama en Hillary Clinton. ‘Re: Clintons overdrijvingen’ staat erboven of ‘Obama’s staat van dienst: slechts woorden.’

‘Dit werpt ernstige vragen op over senator Clintons bereidheid om bij de waarheid te blijven’, eindigt zo'n mail na een lijst van zonden. In de telefonische persconferenties vallen harde woorden als ‘leugenachtig’ of ‘oneerlijk’.

Omdat het nog vier weken duurt tot de volgende Democratische voorverkiezing, vullen de nieuwszenders hun uren met de wederzijdse aanvallen en met eindeloze exegese van Obama's radicale dominee en het Bosnische nepavontuur van Clinton. De emoties lopen op. Bill Clinton is al met communistenjager McCarthy vergeleken omdat hij zei het geweldig te vinden als in de herfst ‘twee kandidaten die van dit land houden’ tegenover elkaar staan.

De oude Clinton-vriend James Carville zei dat ex-presidentskandidaat Bill Richardson de Clintons als Judas voor dertig zilverlingen had verkocht. Richardson was minister onder Bill, maar koos vlak voor Pasen toch voor Obama.

Democratische kopstukken maken zich zorgen over de wederzijdse karaktermoord. Als de partij eind augustus eindelijk een kandidaat op het schild hijst, zou die wel eens danig verzwakt kunnen zijn. De Republikein McCain kan aansluiten op de eerdere negatieve karakteriseringen.

Bovendien zei in een peiling 28 procent van de Hillary-stemmers dat ze in november liever op McCain stemt als Obama de kandidaat wordt. Dit trekt vaak bij in de herfst, maar het is toch een teken van diepe verdeeldheid. ‘Het is erg bitter geworden. Heel anders dan 90 dagen geleden, toen Democraten zeiden: geweldig dat we twee goede kandidaten hebben’, aldus de Democratische gouverneur van Tennessee, Phil Bredesen.

Huisvoorzitter Nancy Pelosi heeft de kandidaten gemaand hun toon te matigen. Misschien maken de recente waarschuwingen van andere ‘supergedelegeerden’ naar de Conventie meer indruk, omdat deze partijbonzen uiteindelijk beslissen wie de kandidaat wordt.

Ze zijn gericht aan Hillary Clinton. Obama’s medewerkers gaan sinds enige tijd net zo hard tekeer als die van Clinton, maar haar campagne wordt in de media aangewezen als de hoofdschuldige.

Steeds meer commentatoren en columnisten stellen dat Clinton niet kan winnen en roepen haar op de strijd te staken om verdere schade te voorkomen. Obama’s voorsprong in gedelegeerden valt niet in te halen. Nu Florida en Michigan waarschijnlijk geen herverkiezingen houden, kan ze ook zijn stemmenaantal niet evenaren. De dominee-crisis heeft hij in de peilingen overleefd. De kans dat de supergedelegeerden het oordeel van de kiezers overstemmen, is klein.

New York Times-columnist David Brooks gaf Clinton nog 5 procent kans en vroeg: ‘Is ze gewoon egoïstisch, en bereid haar partij deze agonie door te laten maken voor haar minieme kans?’

Maar Hillary hield woensdag onverstoorbaar een ‘mars naar de overwinning’-bijeenkomst en startte een rondreis door Pennsylvania. ‘Ik hoor het in de atmosfeer’, antwoordde ze Brooks c.s. ‘Maar wat mensen het meest tegen me zeggen is: geef niet op, ga door, we staan achter je. Ik vind dat erg fijn omdat dat is wat ik van plan ben.’

Het Clinton-team hoopt vrijwel gelijk te komen met Obama in het aantal stemmen. En zoals de beelden van zijn dominee bewezen, kan met Obama nog iets gebeuren dat hem onverkiesbaar maakt in de ogen van de superdelegates.

Ook een kleine kans is genoeg reden om door te gaan voor Hillary Clinton, die haar kandidatuur voor het presidentschap jaren, zo niet decennia heeft voorbereid. Zij en haar echtgenoot hebben legendarische gevechten geleverd, en vrijwel altijd gewonnen. Zoals Bill Clinton deze week zei: ‘Mijn familie is niet goed in opgeven.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden