Emmen 'big spender' op sportgebied (2)

De nieuwe ranglijst wordt gedomineerd door de gemeente Emmen die 18,2 miljoen aan uitgaven heeft laten noteren. De baten zijn 3,7 miljoen....

'Emmen is big spender', schrijft SB & M. De stad zelf telt 55.000 inwoners. Buiten de stadskern wonen nog eens 50.000 mensen. De uitgestrektheid van de gemeente, de dorpen Klazienaveen en Emmer-Compascuum horen er ook bij, heeft geleid tot een uitgebreid voorzieningenniveau. Emmen telt liefst twaalf sporthallen, achttien gymzalen, drie overdekte zwembaden en drie openluchtbaden. Ontwikkelingssubsidies van de Europese overheid, om achterstanden weg te werken, zijn ingezet voor investeringen op sportgebied.

Van de echt grote steden in Nederland - de toptien - gaan er liefst negen in 2001 meer geld aan sport besteden dan in 2000. Slechts Rotterdam (14de met 95 gulden per inwoner) kent enige teruggang, een min van twee miljoen. Euro 2000 vroeg vorig jaar een extra inspanning die voor dit jaar is weggevallen. Rotterdam geeft dit jaar 93 miljoen uit.

Amsterdam is de stad die opvalt in de klassementen. De hoofdstad geeft dit jaar 106,5 miljoen gulden uit aan sport. Dat betekent per hoofd van de stadsbevolking een stijging van liefst 35 procent. Vorig jaar werd 81 gulden per inwoner uitgegeven; dat wordt 109 in dit jaar.

Amsterdam reserveert in 2001 extra geld voor het sportaccommodatiefonds waaruit de verbreding van de Bosbaan en de verbouwing van het Sloterparkbad worden verwezenlijkt. Ook worden forse extra subsidies verstrekt voor vier grote projecten uit de 'breedtesportimpuls'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden