'Emissiehandel goedkoop wapen tegen vervuiling'

Handel in CO2-uitstoot via een veiling is de goedkoopste manier om de totale uitstoot in Nederland met 6 procent te verminderen....

'Het terugbrengen van CO2-uitstoot kost altijd geld, maar zonder handel is reductie duurder dan met handel', verklaarde Vogtländer dinsdag tijdens de presentatie van het advies Handelen voor een beter milieu. Uiteindelijk zullen de kosten terugkomen in de prijs van producten of belastingen.

Het Centraal Planbureau (CPB) erkent de besparing door handel (0,4 procent van het nationaal product), maar waarschuwt dat een nationaal systeem hoge uitvoeringskosten met zich mee zal brengen. Het CPB adviseert te wachten met CO2-handel tot een internationaal systeem van de grond komt.

Tussen 2008 en 2012 moet Nederland op basis van het Kyoto-protocol de uitstoot van koolstofdioxine met 6 procent verminderen ten opzichte van het jaar 1990. De al ingevoerde ecotax moet het energieverbruik verminderen, maar geeft geen garantie dat de milieudoelstelling wordt gehaald. Volgens Vogtländer biedt een veiling die zekerheid wel, omdat de CO2-uitstoot voor bedrijven van tevoren kan worden vastgesteld.

Hij pleit er overigens voor een onderscheid te maken tussen sectoren die voor hun concurrentiepositie geen nadeel ondervinden van een CO2-handelssysteem (gezondheidszorg, dienstensector) en sectoren die dat wel ondervinden (chemie, olieraffinaderijen en papierindustrie).

De eerste 'afgeschermde' groep moet de rechten om CO2 uit te stoten op de veiling kopen. Voor de niet-afgeschermde groep zou een prestatienorm moeten gaan gelden. Pas als de werkelijke uitstoot boven de afgesproken hoeveelheid uitkomt, zouden die bedrijven op de veiling rechten bij moeten kopen.

Het systeem zou volgens Vogtländer vanaf 2005 voor energie-intensieve bedrijven en instellingen moeten gaan gelden. Vanaf 2008 zijn de andere sectoren aan de beurt.

De kleinverbruikers moeten vanaf 2012 voor de uitstoot gaan betalen. Vogtländer schat dat de prijs voor een ton CO2-uitstoot tussen de 20 en 80 euro zal komen te liggen.

VVD-minister Jorritsma reageerde enthousiast op de voorstellen. Ze verwacht dat het ontwikkelde veilingsysteem de ontwikkeling van CO2-handel een grote impuls zal geven. Bovendien ziet zij het als het minst schadelijke systeem voor de economie.

MKB-Nederland reageerde afwijzend. Volgens de belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf leidt de tweedeling tussen afgeschermde en niet-afgeschermde sectoren tot rechtsongelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden